Kako od viška povrća u frižideru napraviti fine namaze
Od viška luka dobije se fina marmelada. Tu je nekoliko recepata, ali namaze možete raditi od puno vrsta povrća pa kombinirajte
Priprema tradicionalnog ajvara nekoć je bila rezervirana za iskusne domaćice, no uz nekoliko savjeta, slasne staklenke makedonskog ajvara ili povrtnih namaza dostupne su svima. Mesnatije paprike i patlidžane ispecite u pećnici ili na roštilju dok im kora ne potamni tj. gotovo pocrni. Pokrijte ih vruće i ostavite neko vrijeme, pa im ogulite koru, očistite sjemenke i sameljite u stroju za mljevenje mesa.
Kuhajte ih oko pola sata, povremeno miješajući uz dodatak octa, ulja i soli. Osim voća, chefovi posebnu pozornost posvećuju marmeladama od povrća. Iako podrijetlo marmelade od luka nije poznato, vole je na istoku i zapadu, a u njoj su uživali kraljevi na engleskim dvorovima, ali i ruskim palačama.
Crveni luk, ocat i šećer su začini koji su osnova te marmelade, a ovisno o začinima, čiliju, klinčićima, muškatnom oraščiću, curryu ovisi hoće li biti ljuta, slatkasta ili pikantna, a uz žličicu korijandra i kurkume ona postaje slatko-kiseli chutney. Priprema se laganim kuhanjem nakon što se pirjani luk karamelizira šećerom ili medom.