Vjerovali ili ne: Vraćaju se audio kasete, prodaja bolja sad nego 70-ih! (FOTO)

Tehnostalgija
Vjerovali ili ne: Vraćaju se audio kasete, prodaja bolja sad nego 70-ih! (FOTO)
Proizvođač tvrdi da im je ovo najbolja godina od osnivanja 1969.

Proizvođač audio-kaseta firma National Audio Company (NAC) iz grada Springfielda u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da im je ovo najbolja godina od osnivanja 1969.

cass1

"Naš poslovni model možete okarakterisati kao tvrdoglavost i glupost. Bili smo previše tvrdoglavi da odustanemo od proizvodnje audio-kaseta i evo što se dogodilo”, rekao je za Bloomberg predsjednik NAC-a Steve Stepp. NAC je najveći od svega nekoliko preostalih proizvođača audio kaseta u SAD-u. Kompanija je profitabilna i lani su proizveli više od 10 miliona kaseta, a ove godine prodaja im je porasla 20 posto!

U NAC-u kažu da je razlog ponovog rasta potražnje za kasetama veliki retro pokret u muzičkoj industriji. "Vlada nostalgija za vremenima i osjećajem rukovanja s audio kasetama", rekao je Steve Stepp. "A i mnogi muzičari žele njihov topli analogni zvuk".

cass5

Uposlenica Barbara Jilek iz National Audio Company (NAC) provjerava zapis na snimljenoj kaseti

NAC radi za velike diskografske kuće kao što su Sony Music Entertainment i Universal Music Grupa a u zadnje dvije godine naglo im raste broj manjih ugovora s indie bendovima. Oko 70 posto proizvodnje su im kasete s muzikom a ostalo prazne. Muzičari traže NAC kasete jer ih još proizvode na starim mašinama iz 70-ih godina.

Izvor: tvrtko.info

 

Ne propustite