RAK GRLIĆA MATERNICE UZEO JE I MISICU DIJANU: Ovih 5 simptoma ukazuju NA OVAJ RAK, mnoge žene bi bile žive DA SU OVO RANIJE ZNALE!

Porodica i zdravlje
RAK GRLIĆA MATERNICE UZEO JE I MISICU DIJANU: Ovih 5 simptoma ukazuju NA OVAJ RAK, mnoge žene bi bile žive DA SU OVO RANIJE ZNALE!
.

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može spriječiti.

Jo's Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnubolest.

1

Krv.arenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krv.arenje - tokom ili nakon se*sa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.
Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

2

Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu.
Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

3

Neprijatnost ili bol tokom se*sa

Bol za vrijeme se*sa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom se*sualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

4

Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa, posjetite ginekologa.

5

Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše tijelo ne funkcioniše  kako bi trebalo.
Primjetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem ljekaru što prije. 

Uznapreduje li bolest, možda ćete primjetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

6

Ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se ljekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

(Novi.ba/Index.hr)

Ne propustite