OVAKVU JOŠ NISTE PROBALI! BAKLAVA kojom ćete oduševiti sve ovog BAJRAMA: Baklava sa suhim šljivama!
Možete li odoljeti izazaovu da ovaj put probate nešto novo? Ovo je baklava koja će oduševiti sve! Tako je sočna i ukusna! Raj za nepce! Svi će vam tražiti recept..
Sastojci:
500 g tankih kora,
500 g suhih šljiva,
250 g meda,
300 g oraha,
500 g šećera (za agdu).
Priprema:
Pripremite agdu. U pola litre vode dodajte šećer i kuhajte dok se malo ne zgusne. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.
Šljive potopite u vodi oko 30 minuta da omekšaju. Uklonite košpice i sitno ih isjeckajte. Orahe također sitno isjeckajte, dodajte šljive i med i sve pomiješajte.
U pleh koji ste prethodno pomastili redajte četiri kore (svaku pomastite), na to rasporedite polovinu fila. Sve prekrijte s dvije kore, dodajte ostatak fila i odozgo stavite još četiri kore.
Baklavu isijecite prije pečenja. Pecite je na 200 stepeni oko 45 min. Vruću baklavu prelijte hladnom agdom. Po želji, u agdu dok se kuha možete dodati nekoliko kolutova limuna.
Izvor: kuharica/avaz.ba
Nećete pogriješiti i ako probate ovaj , stari , tradicionalni provjereni recept:
Baklava je omiljena poslatica u skoro svim nacionalnim kuhinjama na Balkanu.
Tradicionalna baklava sastoji se od tankih kora, oraha i meda.
No, danas postoje mnoge varijacije, te se pravi i sa bademima, pistacijama itd.
Bajram bez nje jednostavno je nezamisliv.
Mi vam donosimo recept za savršenu baklavu koja će oduševiti vaše ukućane, ali i goste.
Potrebno je:
1 kg brašna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg šećera, 80 dkg mljevenih oraha, 1 limun
Priprema:
Od ove količine brašna razvucite jufke. Posušite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego ih nešto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju u složite 4-5 jufki, te ih pospite smjesom od oraha i šećera. Tako radite dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Složili ste, dakle, baklavu na slojeve. Na gornji sloj stavite maslac, baklavu izrežite i pecite.
Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj način:
U lonac stavite 1 kg šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne. Toplim zaljevom prelijte pečenu baklavu.
Prijatno!