JUS Projekat (FOTO)

Tehnostalgija
JUS Projekat (FOTO)
Ovaj projekat predstavlja seriju grafika na temu jugoslovenskih kultnih tehničkih proizvoda u periodu između 1950-1990.

Ovaj projekat predstavlja seriju grafika na temu jugoslovenskih kultnih tehničkih proizvoda u periodu između 1950-1990.

jus11

Izložba JUS je priređena prije dvije godine, a u nastavku pogledajte najzanimljivije grafike i komentare sa web stranice SOS Dizajn Festivala koji je projekat i predstavio.

jus1

jus2

Dostignuća na području dizajna i tehničkih rješenja su zaboravljeno nasljeđe naše bivše države Jugoslavije, koje su cinici uporno nazivali "socrealizmom"! Tako su vrhunska arhitektonska rješenja, zanimljivi i kvalitetni proizvodi te njihov originalni dizajn često bili predmet podsmijeha i izrugivanja. JUS je umjetnički projekat, čije ime smo pozajmili od nekada čuvene skraćenice, Jugoslovenski standard.

jus3

jus4

Naša ideja je, da sa projektom JUS, podsjetimo i ohrabrimo mlade autore, inženjere, dizajnere i čitavu javnost da je ondašnji odnos do osmišljanja, dizajna i produkcije bio napredan i u duhu sa vremenom.

jus5

jus6

JUS želi na originalan i grafički dovršen način predstaviti ondašnja dostignuća, ostvarenja na polju dizajna i tehnike.Ko se iz naše generacije ne sjeća frižidera Gorenje, Tomosovih motora, Bagatovih šivaćih mašina i bezbroj drugih proizvoda. A da o legendarnom Fići i ne pričamo! 

jus7
"Ova izložba je neophodna, prije svega meni, i mojoj generaciji koja je biološki nastala za vrijeme SFRJ. Osim toga, za mene je važna i iz drugog razloga, jer sam ja svoj umjetnički alter ego, Rambo Amadeus takođe dizajnirao i proizveo u toj istoj zemlji, SFRJ, tako da bi slobodno i brend Rambo Amadeus mogao da bude izložen među exponatima. S tom razlikom da je Rambo Amadeus, kao SFRJ brend, uspio nekako da preživi slom Države u kojoj je nastao i da opstane na ex SFRJ prostoru, na kom sa uspjehom funkcioniše i danas. Mlađim generacijama je ova izložba dragocjena da vide koliko je industrijska proizvodnja u vrijeme socijalizma bila kvalitetnija, funckionalnija i trajnija, od robe koja se sada proizvodi u ambijentu tržišnog kapitalizma."- Rambo Amadeus 

jus9

jus10

Izvor: sosdizajnfestival.ba

Ne propustite