NAJAVILI PAKLENE VRUĆINE A SAMIM TIM OPASNOST OD SUNČANICE: Evo kako se zaštititi

Praktična žena
NAJAVILI PAKLENE VRUĆINE A SAMIM TIM OPASNOST OD SUNČANICE: Evo kako se zaštititi
,

Sunčanica nastaje kada glavu, posebno potiljak izlažemo vioskoj temperaturi. Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tijela iznad 38.9 stupnjeva.

Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvjestica. Dobro znamo da se jakog sunca moramo kloniti. Također, ovo su neki savjeti kako pomoći sebi ili nekoj osobi koja ima sunčanicu.

suncanje-sunce-more-810x608

1.Sklonite osobu na sjenovito, rashlađeno mjesto
Uklonite sve suvišno kao što su čarape, cipele, kapa kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom.

Stavite mokru krpu ili ručnik na stražnji dio vrata, prepone i/ili ispod pazuha. Ako postoji mogućnost pošpricajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. To možete napraviti i tako da mokru plahtu ili ručnik stavite na osobu te uperite u nju ventilator što će doprinijeti isparavanju vrućine. 

2. Lezite
Kod sunčanice moguća je i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvijesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s lijevom nogom savinutom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tekućinu, ali ne prebrzo
Pijte zasoljenu vodu (1 žličica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem. 

opekline-sunce-580x290

4. Ostanite mirni
Osobu može uhvatiti panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osjećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela. 

sunce2

5. Ovisno o jačini i trajanju simptoma nazovite hitnu pomoć
Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju dulje od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć. 

Ne propustite