JEDNA PROMJENA U GLASU ZNAČI DA TUMOR RAZARA VAŠE TIJELO: Ukoliko ovo primijetite HITNO se javite liječniku!

Objavljeno:15.05.2019 - 18:23
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock

Naizgled bezazlena promjena kao što je promukao glas mogao bi da nagovijesti razvijanje tumora u vašem tijelu. Kada je vrijeme da se javite doktoru?

Rak grla je jedan od najnezgodnijih tumora jer se teško ustanovljava, a kada se i dijagnostifikuje onda je uglavnom bolest već uznapredovala.

61310913-grlo-grlobolja

Ova vrsta raka je i najčešća u Velikoj Britaniji, a jasne simptome daje tek kada dođe do proširivanja bolesti na druge organe, obično pluća.

rak-pluca

Najnovije istraživanje upozorava da ste možda u riziku od razvijanja raka grla ukoliko ste primijetili neke promjene u vašem glasu, prenosi medicinski sajt Very Well Health.

Promukao glas ne mora nužno da znači da imate rak grla. Ipak, ukoliko ste promukli duže od 3 nedelje najbolje je da se javite ljekaru.

grlo-grlobolja-bol-rak-grla

Tumor grla može uticati i na jačinu vašeg glasa. U ranom stadijumu obično ne daje nikakve simptome, ali i ako ima simptoma, obično su stanja koja mogu da se zamijene sa nekim lakšim oboljenjima.

Rak grla se može prepoznati i ako ulažete veliki napor pri izgovaranju riječi.

(Foto: Ilustracija)

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!