Ako niste probali RUSKE TRADICIONALNE PALAČINKE ,šta čekate? Zovu se BLINKI, a duplo su ukusnije od naših. TOPE SE U USTIMA!

Deserti
Ako niste probali RUSKE TRADICIONALNE PALAČINKE ,šta čekate? Zovu se BLINKI, a duplo su ukusnije od naših. TOPE SE U USTIMA!
.

Svi obožavamo palačinke i to u svakom obliku, a kad poželite malo promjene - "bacite" se na ruske palačinke blini. O ovom tradicionalnom rukom specijalitetu pisali su i čuveni tamošnji pisci, a blini su na trpezi obavezni u vrijeme uskršnjih praznika.
Rusi blini spremaju u nedjelji koju zovu Maslenica, tačnije u toku sedme nedjelje prije pravoslavnog Vaskrsa, a tijesto se obavezno priprema sa kvascem. Ipak, postoji i ona brža, jednostavnije varijanta kada se tijesto pravi bez kvasca, no onda to nisu blini, već blinčiki.

Postoji čitav niz različitih recepata, a mi vam donosimo onaj drevni koji se u Rusiji najčešće koristi, a neka vas ne uplaši to što je priprema malo duža i treba da se planira unapred - krajnji rezultat je toliko sočan i ukusan da vrijedi svakog truda.

zx-k9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwm1jn01eqv8vmwy5odgynjdmmdhizdvmzjg0mwm5ztq5mjhlnjy4ytiuanblz5gtas0cngcbotab

Osnovni potrebni sastojci za tradicionalne, klasične blini:

* 1 šoljica mlake vode

* 1/2  šoljice brašna

* 2 kašičice aktivnog kvasca

* 2 kašičice šećera

 

Ostali sastojci:

* 1 i 1/4 šoljice pavlake

* 1 i 1/4 šoljice punomasnog mlijeka

* 1/4 šoljice otopljenog maslaca

* 2 žumanca

* 300 g brašna

* 2 kašike šećera

* 2 kašičice soli

Za kraj:

* 2 bjelanca

* ulje za prženje


Priprema:

1. Dan prije pripreme, u velikoj posudi pomiješajte sve osnovne sastojke i ostavite ih na toplom bar jedan sat.

2. Kada je tijesto naraslo, dodajte i sve ostale sastojke. Ostavite smjesu u frižideru preko noći i imajte na umu da će tijesto da naraste.

3. Kada sutradan izvadite tijesto iz frižidera, ponovo ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte snijeg od bjelanaca.

4. U tiganju zagrijte malo ulja, pa se bacite na prženje palačinki. Ako želite male bline, stavljajte na tiganj samo po kašiku smjese, formirajte kružić i pržite sa svake strane po par minuta.

 

 

Ne propustite