Ako niste probali RUSKE TRADICIONALNE PALAČINKE ,šta čekate? Zovu se BLINKI, a duplo su ukusnije od naših. TOPE SE U USTIMA!
Svi obožavamo palačinke i to u svakom obliku, a kad poželite malo promjene - "bacite" se na ruske palačinke blini. O ovom tradicionalnom rukom specijalitetu pisali su i čuveni tamošnji pisci, a blini su na trpezi obavezni u vrijeme uskršnjih praznika.
Rusi blini spremaju u nedjelji koju zovu Maslenica, tačnije u toku sedme nedjelje prije pravoslavnog Vaskrsa, a tijesto se obavezno priprema sa kvascem. Ipak, postoji i ona brža, jednostavnije varijanta kada se tijesto pravi bez kvasca, no onda to nisu blini, već blinčiki.
Postoji čitav niz različitih recepata, a mi vam donosimo onaj drevni koji se u Rusiji najčešće koristi, a neka vas ne uplaši to što je priprema malo duža i treba da se planira unapred - krajnji rezultat je toliko sočan i ukusan da vrijedi svakog truda.
Osnovni potrebni sastojci za tradicionalne, klasične blini:
* 1 šoljica mlake vode
* 1/2 šoljice brašna
* 2 kašičice aktivnog kvasca
* 2 kašičice šećera
Ostali sastojci:
* 1 i 1/4 šoljice pavlake
* 1 i 1/4 šoljice punomasnog mlijeka
* 1/4 šoljice otopljenog maslaca
* 2 žumanca
* 300 g brašna
* 2 kašike šećera
* 2 kašičice soli
Za kraj:
* 2 bjelanca
* ulje za prženje
Priprema:
1. Dan prije pripreme, u velikoj posudi pomiješajte sve osnovne sastojke i ostavite ih na toplom bar jedan sat.
2. Kada je tijesto naraslo, dodajte i sve ostale sastojke. Ostavite smjesu u frižideru preko noći i imajte na umu da će tijesto da naraste.
3. Kada sutradan izvadite tijesto iz frižidera, ponovo ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte snijeg od bjelanaca.
4. U tiganju zagrijte malo ulja, pa se bacite na prženje palačinki. Ako želite male bline, stavljajte na tiganj samo po kašiku smjese, formirajte kružić i pržite sa svake strane po par minuta.