UŽIVAJTE BEZ GRIŽNJE SAVJESTI: Domaća NUTELLA od koje RASTU ZAZUBICE!
Virtualnim svijetom kruže mnogi recepti ovog nezaobilaznog namaza od lješnjaka. Naravno da nijedan ne može biti isti kao original. Ali ono najbolje što nam malo naše volje i vremena može pružiti jeste odličan, čokoladan, sjajan namaz od lješnjaka, upravo ono što Nutella jeste.
Neki će u njemu pronaći pronaći Nutellu, neki neće jer svaki je poseban na svoj način, o ukusima se ne raspravlja. Kod pripreme domaće Nutelle odlično je to što je možete personalizirati dodavanjem kokosovog ili lješnjakovog ulja, pokojom kašikom arome vanilije ili izborom mliječne čokolade s okusom.
Glavna baza Nutelle su lješnjaci, koji su se sasvim slučajno našli u ovom receptu kada se on stvarao davne 1940. godine.
Sastojci:
100 g lješnjaka
100 g mliječne čokolade sobne temperature
200 g tamne čokolade (za kuhanje ili s minimalno 70% kakaa)
150 g šećera u prahu
1,5 dl punomasnog mlijeka (3,2% m.m.)
1 dl suncokretovog ulja (može i biljno, lješnjakovo, kokosovo)
1 vanilin šećer
Priprema:
Lješnjake posložite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva – 15 minuta, Svakih 5 minuta lješnjake promiješajte da se ravnomjerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti.
Pečenim lješnjacima ogulite ljusku.
U mlinu za kafu ili blenderu sameljite lješnjake u što finiju pastu sličnu maslacu ili nekom drugom namazu (oko 3 minute). Ukoliko ste lješnjake mljeli u mlinu za kafu prebacite ih u blender, dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte.
Tamnu i mliječnu čokoladu isjeckajte na jako sitno i dodajte u blender. Opet izmiksajte.
Dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
Smjesu stavite u posudu i kuhajte na pari stalno miješajući drvenom do željene gustoće.
Namaz ulijte u suhu zagrijanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao. Čuvajte na hladnom mjestu.