SLABI I KRHKI NOKTI, DA LI IH PRAVILNO NJEGUJETE? Otkrivamo savjete kako nokte uvijek održati zdravim!

Porodica i zdravlje
SLABI I KRHKI NOKTI, DA LI IH PRAVILNO NJEGUJETE? Otkrivamo savjete kako nokte uvijek održati zdravim!
_

Jedna od najuočljivijih stvari na ženi su njene ruke, a samim tim i nokti. To doista ostavlja dojam da li žena brine o sebi i svom izgledu. Kada je u pitanju briga o vlastitom izgledu, svakako da lijepi i njegovani nokti trebaju biti prioritet svake žene.

Da li vi posvećujete dovoljno vremena njezi svojih noktića?

2

Da bi nokti izgledali lijepo i zdravo, moramo ih pravilno njegovati a veliku ulogu u njihovu izgledu igra i prehrana. Važno je unositi dovoljno vitamina i minerala kroz hranu te piti dovoljno vode za hidrataciju.
Koristimo li previše agresivnih lakova za nokte te odstranjivače laka s acetonom, nokti s vremenom mogu postati slabi i krhki. Zbog toga biste trebali izbjegavati prečesto lakiranje noktiju, kao i odstranjivače koji u sebi sadrže aceton.

3

ŽELITE DA VAM NOKTI UVIJEK IZGLEDAJU UREDNO, SLIJEDITE SAVJETE KOJE S VAMA DIJELIMO U NASTAVKU! 

Izbjegavajte jarke nijanse lakova za nokte 

Jarke nijanse lakova za nokte poput crvene, narančaste, crne ili plave su vrlo intenzivne i mogu ostaviti mrlje na noktima, a to zasigurno i sami znate. Iz tog razloga, uvijek prije lakiranja noktiju takvim nijansama svakako koristite bazni lak koji će zaštititi vaše nokte.
 5
Uvijek koristite bazni lak 

Baš kao što smo već napomenuli, prije laka u boji svakako biste uvijek trebali na noktima koristiti bazni lak za nokte. Naime, preskakanje tog osnovnog sloja te direktno nanošenje lakova u boji s vremenom može oslabiti vaše nokte i loše utjecati na njihovu kvalitetu. Bazni lakovi pružaju zaštitni sloj noktima i sprečavaju pojavu mrlja, no svakako obratite pažnju na kvalitetu baznog laka koji kupujete. Uvijek radije investirajte malo više novaca u kvalitetni bazni lak i pripazite na sastojke koje sadrži s obzirom na to da ćete njega nanositi direktno na nokte.
 
Koristite 'top coat' 

Top coat lakovi, odnosno lakovi koji se nanose nakon laka u boji kao završni korak vrlo su bitni jer će omogućiti da vam lak na noktima dulje potraje. Zaštititi će vaše nokte od lomljenja i pucanja te će boji na noktima dati sjajni završetak. S obzirom na to da će vam uz top coat lak na noktima potrajati dulje, smanjit će se potreba za prečestim lakiranjem noktiju.

Birajte nježnije nijanse lakova za nokte 

Lagane, nježne i pastelne nijanse lakova za nokte mnogo su bolji izbor od jarkih boja jer ne ostavljaju mrlje i jer ne sadrže toliko agresivne sastojke.
 
Turpijajte svoje nokte

Da biste zadržali pravilan oblik te smanjili rizik od lomljenja noktiju, trebali biste rašpati svoje nokte svakih nekoliko dana. Izbjegavajte turpijanje noktiju potezom 'naprijed-natrag' jer to može oslabiti nokte i oštetiti ih.
 
Njegujte kutikule 

Kutikule odnosno kožica oko noktiju tu se nalazi s razlogom – ona štiti nokte od vanjskih utjecaja pa je ne bismo trebali uklanjati. Umjesto toga, nabavite si kvalitetno ulje za njegu kutikula ili ih mažite maslinovim uljem. Vaši će nokti biti zdraviji i nahranjeni te manje izloženi riziku od oštećenja.

6

Dajte noktima da se odmore 

Koliko god nokti najljepše izgledaju kad su nalakirani, ponekad je dobro uzeti si pauzu od lakiranja i dati noktima da se odmore. Naime, nokti su izloženi raznim kemikalijama i štetnim sastojcima koje sadrže odstranjivači lakova za nokte, kao i sami lakovi i zbog toga biste nakon skidanja laka s noktiju trebali pričekati nekoliko dana prije nego ponovno budete nanosili lak za nokte.

Ne propustite