AKO STE PRIMIJETILI OVE SIMPTOME, VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE SUMPOR: Evo kako reagovati!

Porodica i zdravlje
AKO STE PRIMIJETILI OVE SIMPTOME, VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE SUMPOR: Evo kako reagovati!
.

Sumpor blagotvorno djeluje u slučaju infekcije bronhija, hroničnog laringitisa i rinitisa. To je takođe moćno sredstvo protiv alergije. Pošto univerzalno djeluje, on se efikasno bori protiv astme i nekih kožnih osipa.

Njegova antioksidantna svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i degenerativnih bolesti. On štiti zglobove od artroze podstičući obnavljanje hrskavice zglobova. Učestvuje u eliminaciji toksina i snabdevanju mozga kiseonikom, podstiče funkcije jetre i žuči, kao i varenje uopšte.

jetra4

Konačno, sumpor je oligoelement veoma važan za ljepotu, naročito za kosu: atom sumpora omogućava stvaranje neophodnih veza između vlakana keratina, proteina iz strukture dlake. Sumpor daje dlaci elastičnost i mekoću. On takođe štiti kožu glave od gljivica.

Koje su posljedice nedostatka sumpora? 

Znaci nedostatka su masna i krta kosa, perut i opadanje. Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina, važnih zaliha proteina za naš organizam. Nedostatak zato dovodi i do smanjene otpornosti organizma na infekcije.

umor

Njegova niska razina u tijelu uzrokuje zdravstvene tegobe kao što su umor, depresija, visoka osjetljivost na fizički i psihički stres te degenerativne bolesti. 

U slučaju bolova u leđima, sumpor pomaže: vraća elastičnost bolnim i ukočenim leđima. Isto tako, poslije iščašenja, zapaljenja tetive ili uganuća, terapija sumporom, manganom i kobaltom podstiče obnavljanje povređenih ligamenata i tetiva. U slučaju reumatizma, neophodno je provjeriti da li je unos sumpora dovoljan.

bolovi-u-kukovima

Česte migrene takođe mogu biti ublažene uz pomoć terapije sumporom i manganom.

Kako izbjeći nedostatak? 

Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako dostići raznovrsnom i uravnoteženom  ishranom. 
Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso). 

Mineral sumpora, sam po sebi, nalazi se u crnom i bijelom luku. Crna rotkva, koja se uostalom često koristi za drenažu jetre, takođe je dobar izvor sumpora. Jedite i kupus, praziluk, špargle i sušeno povrće.

sumpor-u-hrani-os-uma

Gdje se nalazi? 

Namirnice u kojima ima sumpora su: jaja, crni i bijeli luk, meso, mlijeko, sir, kupus, brokoli, praziluk, crna rotkva, repa, avokado, žitarice, zelena salata, maline, lješnik, badem, orah, mahunasto povrće, krompir.

Zapamtite!
Sumpor detoksikuje organizam. Kao oligoelement ljepote, on jača kosu, nokte i kožu.

Ne propustite