Kada čujete za OVAJ RECEPT neće vam biti potreban nijedan drugi: DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA napravite u rerni!
Miris domaćeg pekmeza od šljiva je nešto čemu niko ne može odoljeti, a danas vam donosimo recept kako da ga napravite jednostavno, bez dugog i napornog kuhanja na šporetu.
![]()
Potrebno vam je:
– 3 kg šljiva
– 1 kg šećera
![]()
Postupak:
Šljive treba prvo dobro oparati i posušiti. Nakon toga, šljive očistite od koštica i preplovite ih.
![]()
Šljive nakon toga pomiješajte sa šećerom (ako volite vanilin šećer možete također dodati) i 'smjestite' u najdublju tepsiju, po mogućnosti s poklopcem, te ubacite u rernu, prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.
![]()
Nakon toga, prvih 30 minuta pečenja držite sve zatvoreno, a onda promiješajte šljive i ostavite da se krčkaju u rerni još 2 do 2,5 sata, bez poklopca. Povremeno miješajte.
Kada se pekmez zgusnuo do željene gustoće možete dodati po želji rum, cimet ili neki drugi 'začin' koji volite pa pecite još 10 minuta.
![]()
Pripremljen pekmez sipajte u sterilizovane tople tegle i konzervirajte kao i obično.
Tijesto je omotala oko obične alu folije: Kada vidite rezultat ODMAH ĆETE NAPRAVITI ISTO! (VIDEO)
Recept za ukusan domaći kečap - kada ga probate, poželjet ćete da ga jedete svaki dan!
Sastojci:
![]()
- 6 kg paradajza jabučara
- 1 kg mesnatih crvenih paprika
- 6 srednjih glavica crnog luka
- 5 čenova bijelog luka
- 2 veze peršuna
- 100 g šećera
- 3 kašike soli
- kesica cimeta
- nekoliko mljevenih zrna karanfilića
- 1 dl sirćeta
![]()
Priprema:
Paradajz operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od sejmenki i isecite na nekoliko dijelova. Crni luk isjecite na četvrtine.Očistite bijeli luk, peršun operite i sve zajedno kuhajte desetak minuta. Procijedite i ispasirajte.
Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Poslije pasiranja možete sve i da izblendirate.Smjesi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuhajte na srednjoj vatri.
![]()
Na početku kuhanja stvar se pjena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipilo, ali poslije desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuha i samo ga s vremena na vrijeme promiješajte. Kuhajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.
Pred kraj dodajte sirće i kuhajte još desetak minuta uz neprestano miješanje (zato što počinje da prska). Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi.
BONUS SAVJET:
Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuhanja a prije pasiranja, podijelite ga na nekoliko dijelova, pa u jedan dio stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primjer, origano ili bosiljak...
![]()
.
![]()
Potpuno prirodno obrišete sve BORE sa lica: EVO ŠTA VAM JE SAMO POTREBNO