Zašto zijevamo?

Porodica i zdravlje
Zašto zijevamo?
.

Sigurno ste čuli kako je zijevanje prelazno. Zijevamo kad nam je dosadno, kad smo pospani, čak i kada čitamo o zijevanju.

Do sada se mislilo kako zijevamo jer nam fali kisika u mozgu, ali nova studija je to opovrgnula.

zijevanje-26082015-123rf

Dr.Nick Knight iznio je za Independent.co.uk tri teorije o tome zašto zapravo zijevamo.

Dr. Knight se slaže da objašnjenje stoji u ovim trima teorijama koje su postale najpopularnije među naučnicima.

1. Nakupljanje ugljičnog dioksida u tijelu, zbog kojeg nadoknađujemo razinu kisika.
2. Zijevanje kao pokušaj da se poveća pozornost.
3. Zijevanje kao 'vrsta hlađenja' pregrijanog mozga.

77544

Studije čak pokazuju kako fetus star samo 11 tjedana i velik samo 4 centimetra, zijeva u maternici. Dr. Knight daje tri objašnjenja za taj refleks.

Prva je fiziološka teorija koja govori kako zijevamo zbog nakupljanja ugljičnog dioksida u tijelu, te ga zijevanjem izbacujemo van i ujedno nadoknađujemo razinu kisika. Druga teorija je evolucijska koja govori kako zijevamo uglavnom u grupama i kako zijevanjem zapravo povećavamo pozornost. Naime, kad jedna osoba zijevne, a onda za njim i druga, svi postaju svjesni da nisu dovoljno na oprezu. Posljednja jest termoregulacijska teorija koja tvrdi kako zijevanjem zapravo 'hladimo' pregrijani mozak. Ovo je ujedno i najnovija teorija, a tvrdi da kada se krv u mozgu previše zagrije moramo udahnuti hladniji zrak i 'ohladiti' mozak.

Također, zijevanje je vrlo zarazno. Znate li zašto imamo potrebu zijevnuti kada to netko prije nas učini i zašto tu pojavu ne možemo spriječiti?

Dr. Knight objašnjava kako to nije još uvijek dokazano, no kako znanstvenici smatraju da se neuroni u čeonom režnju stimuliraju kada osoba vidi ili čuje zijevanje.

 

Ne propustite