Bit ćete nam zahvalni: Uz OVE TRIKOVE vaše će namirnice biti svježe duže vrijeme!
Svaki dan jedemo različitu hranu i često namirnice kupujemo unaprijed. Kako vrijeme prolazi, često vidimo blijedi peršin ili pljesnivi kruh.
Ovi jednostavni trikovi pomoći će vam da namirnice traju puno duže.
Kruh
![]()
Kruh bi trebalo zaštitit od zraka, tako da dugo ostatane svjež. Čuvajte ga u vrećici ili u posebnoj kutiji.
Kiselo vrhnje i jogurt
![]()
Ti se proizvodi obično prodaju u plastičnim posudama prekrivenim folijom koja se lako otvara. Na duže vrijeme čuvajte kiselo vrhnje i jogurt tako da stavite aluminijsku foliju na vrh. Ali pobrinite se da se ovi proizvodi drže daleko od luka, češnjaka i citrusa jer mogu apsorbirati njihove mirise.
Sir
![]()
Šnite se ne mogu dugo zadržati svježe, ali možete koristiti ovaj jednostavan trik. Stavite sir u staklenu posudu, stavite kocku šećera na vrh i pokrijte ga. Šećer će usporiti oksidaciju proizvoda.
Peršin
Da biste održali svježinu peršuna, možete ga pohraniti na neobičan način. Sjecki peršin i stavite u posude za led. Izlijte malo vode u njega i zamrznite ga. Kad vam je potrebno, upotrijebite kocke.
Limun
![]()
Držite limune u hladnjaku omotane u papir koji će apsorbirati dodatnu vlagu i sprječiti truljenje. Držite svaki limun odvojeno zamotan u slučaju da je jedan loš, ostali će ostati netaknuti. Možete staviti izrezan limun na tanjur sa šećerom ili solom, pokrijte ga staklom i umotajte u plastiku.
Mrkva
![]()
Da biste bili sigurni da se mrvice neće pokvatiti i ostati ukusne i hrskave, uklonite vrhove. Zatim dobro operite mrkvu, zamotajte ih u mokar ručnik i stavite ih u hladnjak. Druga mogućnost je staviti mrkve u teglu vode i držati u hladnjaku. Ako primijetite da voda postaje mutna, promijenite je.
Gljive
![]()
Pratite datum isteka gljiva koje kupujete. Trebali biste ih prebaciti iz pakovanja u kojem ste ih kupili, u papirnatu vrećicu. Ako je nemate, samo stavite salvete na dno bile kojeg posude ili kutije, stavite gljive i prekrijte salvetama
Luk
![]()
Držite svoj luk u najlonkama. Ali svakako pripazite da nakon svakog luka bude čvor. Pohranjivanjem na ovaj način, možete zadržati luk 9 mjeseci!
Banane
![]()
Zamotajte gornji dio banana prozirnom folijom. To će vam omogućiti da budu svježe 3 do 5 dana duže nego obično.
Zeleni luk
![]()
Možete zamrznuti zeleni luk u plastičnoj bočici. Tako će, kada ga odmrznete, biti svjež kao na dan kada ste ga kupili.