ZNATE LI DA JE OVA BILJKA LJEKOVITIJA OD BIJELOG LUKA I DA ŠTITI OD INFARKTA? Sad je pravo vrijeme za berbu!

Porodica i zdravlje
ZNATE LI DA JE OVA BILJKA LJEKOVITIJA OD BIJELOG LUKA I DA ŠTITI OD INFARKTA? Sad je pravo vrijeme za berbu!
.

Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi je luk kao stvoren za proljetno čišćenje organizma. Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu poput bijelog luka, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik...

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je njima ova biljka prava proljetna poslastica.

Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu bijelog luka, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

Mnogi mu daju prednost  u odnosu na češnjak, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od češnjaka, navodi se u literaturama narodne medicine.

sremus-divlji-luk-ili-medvjedi-luk-allium-ursinum-1

Njegova ljekovita svojstva su:

  •     poboljšava pamćenje
  •     pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba
  •     sprečava bolesti krvnih žila
  •     blagotvorno djeluje na želudac i crijeva
  •     tjera parazite
  •     pomaže kod nesanice i vrtoglavice
  •     čisti organizam
  •     poboljšava izgled kože
  •     pomaže kod osteoporoze i artritisa

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Nemojte ih sušiti jer će tako izgubiti dosta ljekovitih svojstava.

Tinkturu od listova napravite u proljeće jer se mladi listovi beru tijekom travnja i svibnja, a lukovice na jesen, nakon cvatnje, jer tada sadrže najviše ljekovitih sastojaka. Osobe osjetljivog želuca trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i ostaviti da stoji 2-3 sata u toplom mlijeku i nakon toga polako ga ispijati. Lukovice berite krajem ljeta ili u jesen.  

Za proljetno čišćenje organizma i snižavanje lošeg kolesterola koristite se tinkturom. Odličan je izbor i za učinkovito snižavanje krvnog pritiska, jedna kura držat će krvni tlak stabilnim i do tri mjeseca. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume, mokraćnog mjehura.

Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku i obratite se stručnim osobama prije konzumacije.

4

Tinktura od lukovica i mladih listova

Operite i očistite 300 grama lukovica. U široku posudu ulijte oko 1 dcl rakije lozovače. Dodajte lukovice u rakiju i odmah nakon stavljanja u rakiju izgnječite ih drvenom žlicom. Dobivenu kašu prelijte u tamnu staklenku i dodajte još 9 dcl rakije, promiješajte i zatvorite. Ostavite dvije do tri sedmice  i povremeno potresite. Nakon toga lukovice protisnite da puste svu tekućinu, procijedite je u tamnu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Konzumirajte dva do tri puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.
 

Ne propustite