ZNATE LI DA JE OVA BILJKA LJEKOVITIJA OD BIJELOG LUKA I DA ŠTITI OD INFARKTA? Sad je pravo vrijeme za berbu!
Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi je luk kao stvoren za proljetno čišćenje organizma. Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu poput bijelog luka, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik...
Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je njima ova biljka prava proljetna poslastica.
Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu bijelog luka, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.
Mnogi mu daju prednost u odnosu na češnjak, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od češnjaka, navodi se u literaturama narodne medicine.
Njegova ljekovita svojstva su:
- poboljšava pamćenje
- pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba
- sprečava bolesti krvnih žila
- blagotvorno djeluje na želudac i crijeva
- tjera parazite
- pomaže kod nesanice i vrtoglavice
- čisti organizam
- poboljšava izgled kože
- pomaže kod osteoporoze i artritisa
Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Nemojte ih sušiti jer će tako izgubiti dosta ljekovitih svojstava.
Tinkturu od listova napravite u proljeće jer se mladi listovi beru tijekom travnja i svibnja, a lukovice na jesen, nakon cvatnje, jer tada sadrže najviše ljekovitih sastojaka. Osobe osjetljivog želuca trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i ostaviti da stoji 2-3 sata u toplom mlijeku i nakon toga polako ga ispijati. Lukovice berite krajem ljeta ili u jesen.
Za proljetno čišćenje organizma i snižavanje lošeg kolesterola koristite se tinkturom. Odličan je izbor i za učinkovito snižavanje krvnog pritiska, jedna kura držat će krvni tlak stabilnim i do tri mjeseca. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume, mokraćnog mjehura.
Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku i obratite se stručnim osobama prije konzumacije.
Tinktura od lukovica i mladih listova
Operite i očistite 300 grama lukovica. U široku posudu ulijte oko 1 dcl rakije lozovače. Dodajte lukovice u rakiju i odmah nakon stavljanja u rakiju izgnječite ih drvenom žlicom. Dobivenu kašu prelijte u tamnu staklenku i dodajte još 9 dcl rakije, promiješajte i zatvorite. Ostavite dvije do tri sedmice i povremeno potresite. Nakon toga lukovice protisnite da puste svu tekućinu, procijedite je u tamnu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Konzumirajte dva do tri puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.