Čarobna formula za najbolju ŠAMPITU: Uspijeva svima samo zbog ovog pravila!
Ovaj kolač je prikladan za svaku priliku. Iako izgleda "grandiozno", uz malo truda može ga sa puno uspjeha napraviti i onaj kome je to prvi kolač u životu!
Evo koji sastojci su potrebni za šampitu:
Sastojci:
Za kore: 11 žumanaca; 11 kašika šećera; 11 kašika ulja; 11 kašika mleka; 11 kašika brašna; malo praška za pecivo; korica limuna
Za agdu: 22 kašika šećera; 11 kašika vode; kriška limuna.
Za šam: 11 bjelanaca; 11 kašika šećera;
Priprema:
Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.
Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim bjelancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vrijeme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.
Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.
Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 - 30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.