PROVJEREN RECEPT: Oblande sa orasima, keksom i čokoladom

Deserti
PROVJEREN RECEPT: Oblande sa orasima, keksom i čokoladom
.

Potrebno je:
200 g šećera
3 jajeta
10 kašika mlijeka
250 g putera
3-4 štangle čokolade za kuhanje
200 g mlhevenog keksa
200 g mlhevenih oraha
1 pakovanje oblandi
Priprema
1. 
Umutiti jaja, staviti ih u lonac za kuhanje mlijeka, dodati šećer i mlijeko i ostaviti da lonac zapišti. Onda dodati puter, čokoladu, mljeveni keks i orahe i ostaviti da se kuha dok se puter i čokolada ne istope, ali ne duže od 10-15 minuta. Skinuti sa šporeta i pažljivo prebaciti u običnu šerpu da se što prije ohladi. Filuju se 4 oblande, po krupnijoj strani, mlakim, nikako vrućim ili hladnim filom, koji se podeli na 4 dela (a to je 4 do 5 uvršnih kašika fila po svakoj oblandi), a peta oblanda se ne filuje, već se njom pokrije četvrta nafilovana oblanda. Rukom dobro pritisnuti petu oblandu, pa preko staviti pamučnu krpu i opteretiti je nečim težim (ja obično stavim nekoliko pakovanja dugotrajnog mlijeka). Oblande ostaviti najbolje preko noći na hladnom da se lijepo stegnu, pa ih sutradan sijeći po želji - na štanglice, trouglove, romboide... po mogućstvu skalpelom.


Savjet:
Obično koristim „C“ oblande, koje su mi se pokazale najboljim, ali sam sada imala neke druge koje su baš bile loše - prepečene i tamne. Inače, po receptu koji sam dobila od koleginice, piše da treba staviti 500 g šećera, Meni je to preslatko, pa sam smanjila. Za one koji nemaju lonac za kuhanje mlijeka, po receptu umutiti jaja, šećer i mlijeko i staviti da provri na srednjoj temperaturi, uz stalno mješanje, pa, kada se malo zgusne dodati puter (po receptu margarin) i čokoladu. Kada se čokolada i puter otope, dodati mljeveni keks i orahe i sve zajedno promiješati. I na kraju još jedna napomena: uopšte nemam loša iskustva sa ostavljanjem oblandi preko noći i u frižideru. Pošto ih ne filujem vrućim filom da ne bi bile gnjecave i žilave, samo ih lijepo pokrijem pamučnom krpom i opteretim nečim težim, pa ostavim u frižider da se stegnu. Nikada nisu poprimile miris ili vlagu iz frižidera. Ali, ako se plašite da će se to desiti, ostavite ih na nekom hladnom mjestu.

(recepti)

Ne propustite