Otišao je naš Sabe, simbol bh. košarke

Vremeplov
Otišao je naš Sabe, simbol bh. košarke
.

Dolaskom proljeća i četvrtog mjeseca, stanovnici bh. prijestolnice uvijek se rado prisjete jednog od najvećih uspjeha našeg sporta. Košarkaši sarajevske Bosne tog 5. aprila 1979. godine popeli su se na tron starog kontinenta. Član te nezaboravne šampionske generacije, koju je svako od nas znao kao abecedu, bio je Sabit Hadžić. Kad god sam se susretao sa Sabetom, a tako su ga uvijek zvali, kroz priču smo se doticali prošlosti i nezaobilazno je bilo to čuveno finale Kupa šampiona protiv italijanskog Emersona. 

"To je bio zaista veliki uspjeh tadašnjeg jugoslovenskog sporta. Bosna je bila prva koja je nagovijestila uspjehe klupske košarke na prostorima bivše države, odnosno prvi smo postali prvaci Evrope. Meni su tada bile 22 godine, a već mi je bio ostvaren san u francuskom Grenobleu. Doček u Sarajevu, odnosno na aerodromu u Butmiru za pamćenje. Veličanstven doček...", prisjeća se Sabit Hadžić, koji je rođen 7. augusta 1957. godine u Sarajevu, gradu u kojem je upravo i postigao svoje najveće uspjehe.

"Sa Bosnom sam u više navrata bio prvak Jugoslavije i osvajač kupa tadašnje države. Imali smo sjajnu generaciju, predvođeni trenerom Bogdanom Tanjevićem. Pored svih tih titula državnog prvaka i osvajača kupa, trebe istaknuti i drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom u Sao Paulu. Izgubili smo od domaćeg Siryja 91:90."

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je 46 utakmica. Hadžić je bio član i Olimpijske reprezentacije u Los Angelesu, kada je osvojena bronzana medalja.

"Na tim olimpijskim igrama imali smo sjajnu generaciju: Dražen i Aleksandar Petrović, Žižić, Knego, Zorkić, Sunara, Mutapčić, Radovanović, Nakić, Vukičević,. Vodio nas je Mirko Novosel. Na kraju bronza. Amerikanci su osvojili zlato, a Španci srebro."

Nakon igračke karijere Sabit Hadžić se okreće trenerskoj. Vodio je svoju Bosnu sa kojom je osvojio jednu titulu BiH, a najveće uspjehe je postigao sa bh. reprezentacijom sa kojom je tri puta zaredom ostvario plasman na EUROBASKET (1997. u Španiji, 1999. u Francuskoj, 2001. u Turskoj). I danas se rado sjećam njegovih prvih kvalifikacija, kada je vodio reprezentaciju u historijskim pobjedama nad zapadnim susjedim, za koje su tada igrale mnoge zvijezde hrvatske i evropske košarke.

"Mislim da su to bili najsjajniji trenuci naše košarke od sticanja nezavisnosti. Ostvarene su bile velike pobjede nad Hrvatskom u Sarajevu i u Splitu. Ljudi su danima slavili te pobjede. Vratili smo tada sjaj bh. košarci, jer ne treba nikada zaboraviti da smo mi iz Sarajeva bili prvi na evropskom tronu".

Nakon tri EUROBASKETA, Sabit Hadžić je napustio selektorsku poziciju. Nakon što se bh. reprezentacija od 2005. nije kvalifikovala na završnice najboljih ekipa starog kontinenta, Košarkaški savez BiH je ponovno angažovao Sabita Hadžića, koji je ponovno odveo reprezentaciju na EUROBASKET 2011. U Litvaniji je reprezentacija prekinula negativan niz i bila nadomak plasmana u drugi krug takmičenja, a ostvarene su i dvije pobjede nad istočnim i zapadnim susjedima – Crnom Gorom i Hrvatskom. 

"Ostala nam je velika žal što nismo uspjeli proći u drugi krug. Međutim, realno gledajući. Grupa nam je bila veoma teškai nije se očekivalo da napravimo bolji rezultat. No, u Litvaniji smo afirmisali dosta mladih igrača, koji će narednih godina nositi igru naše reprezentacije".

Nakon EUROBASKETA 2011., razriješen je dužnosti selektora, a na njegovo mjesto je došao Aleksandar Petrović. Bivši bh. selektor je 2012. imenovan za prvog trenera Ittihada iz Saudijske Arabije. S ovim klubom iz grada Jedahha prije deceniju je osvojio kup, a u međuvremenu je kao trener radio u Njemačkoj, Turskoj, Siriji i na Kosovu. Sabe je bio i ostao sinonim za bosanskohercegovačku košarku, posebno od sticanja nezavisnosti naše države. Preminuo je 3. marta 2018. godine u bolnici u turskoj Antaliji.

Muhamed Bikić, sportskivremeplov.ba

Ne propustite