Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama: U slast!

Deserti
Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama: U slast!
.

Pogledajte recept za čokoladni tart s tamnom čokoladom kojeg krase pijane kruške ukuhane i karamelizirane u likerima.

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 200 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice hladne vode

Za čokoladno punjenje trebat će vam:

  • 250 g tamne čokolade
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 kruške
  • 100 ml likera po želji
  • Bademi po želji

Postupak pripreme:

  1. Zamijesite tijesto tako da pomiješate suhe sastojke u dubokoj posudi, a zatim dodate ohlađeni maslac narezani na kockice i počnete ga provlačiti kroz prste s brašnom. Taj proces ponavljajte dok sav maslac ne postane dio mrvičastog brašna.
  2. U smjesu brašna i maslaca dodajte dvije jušne žlice hladne vode i od svega rukama zamijesite jednobojno čokoladno glatko tijesto.
  3. Tijesto stavite između dvije rastezljive folije, razvaljajte na željenu debljinu i stavite u hladnjak da se ohladi barem na 30 minuta.
  4. Jednostavni ganache od tamne čokolade napravite tako da u 250 ml slatkog vrhnja za šlag dodate 250 g tamne čokolade, te na slaboj vatri otopite čokoladu u vrhnju.
  5. Ganache miješajte cijelo vrijeme i pustite ga da zakuha. Kada je gotov odložite ga sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Čokoladno prhko tijesto izrežite i stavite u kalup željene veličini. Ja sam koristio 4 manja kalupa za mini tartove.
  7. Stavite ih peči u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.
  8. Prije serviranja tartova potrebno je još ‘napiti’ kruške.
  9. U malu tavu stavite 100 ml Jaffa likera (okus po želji) i pustite ga da zakipi. Zatim dodajte tanko narezane šnite krušaka i pustite ih da se ukuhaju u njemu svo do karamelizacije likera.
  10. Na kraju tamni ganache prelijte u čokoladne tartove, a na vrh stavite karamelizirane kruške, malo karamel umaka koji je nastao u procesu i posipajte komadićima badema.

U slast!

(Novi.ba/gastro.24sata.hr)

Ne propustite