PRVO NUKLEARNO TESTIRANJE OD KADA JE TRUMP PREDSJEDNIK SAD-A : Kina traži da Sjeverna Koreja prekine s pogrešnim djelovanjem

Svijet
PRVO NUKLEARNO TESTIRANJE OD KADA JE TRUMP PREDSJEDNIK SAD-A : Kina traži da Sjeverna Koreja prekine s pogrešnim djelovanjem
.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Sjeverne Koreje da prekine s pogrešnim djelovanjem nakon što je Pyongyang saopćio da je uspješno testirao naprednu hidrogensku bombu.

U saopćenju zvanični Peking je rezolutno osudio testiranje opasnog oružja i pozvao na poštivanje rezolucija Vijeća sigurnosti. Ranije danas, novi test sjevernokorejskog režima je dolio ulje na vatru u krizi koja traje već mjesecima.

Japanski i južnokorejski zvaničnici su potvrdili da je potres koji je izazvan detonacijom deset puta snažniji od svih ranijih nuklearnih testiranja Sjeverne Koreje. Još uvijek nema nezavisne potvrde da se radi o hidrogenskoj bombi, javlja Reuters.

Ovo je prvo nuklearno testiranje od kada je Donald Trump postao predsjednik SAD-a.

Sjeverna Koreja je saopćila putem televizije da je lider Kim Jong Un naredio testiranje koje je bilo „savršeno uspješno“ te da je to još jedan „važan korak u nuklearnom programu“.

Japan je odmah najavio još snažnije sankcije protiv sjevernokorejskog režima.

Ne propustite