RAK prostate je druga najčešća maligna bolest koja pogađa muškarce, i stalnom je porastu

Zdrav život
RAK  prostate je druga najčešća maligna bolest koja pogađa muškarce, i stalnom je porastu
U početnoj fazi rak prostate pacijent najčešće nema nikakvih simptoma.

Rak prostate se razvija relativno sporo, te je moguće da od primarne pojave do otkrivanja bolesti kod pacijenta, može proći i do 5 godina. Kod muškaraca starosne dobi od 80 do 90 godina, u 70-90 % slučajeva prilikom pregleda se otkrivaju promjene na prostati.
Karcinom prostate nastaje u prostati, a vremenom je moguće širenje na druge organe (putem krvi i limfe).

 


U početnoj fazi rak prostate pacijent najčešće nema nikakvih simptoma. U naprednom stadiju bolesti primjetni su simptomi, kao što su: otežano i učestalo mokrenje (osobito noću), bol pri mokrenju, krv u mokraći, pečenje pri mokrenju i nemogućnost održavanja normalnog mlaza mokraće. Kada bolest napreduje do težih stadija kod pacijenta je prisutna i jaka bol u kralježnici (osobito u donjem dijelu), zdjelici i kukovima. Kod nekih pacijenata je primjetno i mršavljenje.


DIJAGNOZA

Za točnu dijagnozu neophodna je anamneza, klinička slika pacijenta, te digito-rektalni pregled, kojim je moguće otkriti povećanje prostate i čvrste i nepravilne promjene na prostati.
Tumor koji se nalazi u inicijalnoj fazi je nemoguće otkriti prilikom ovog pregleda, pa je zbog toga potrebno uraditi i dodatne preglede i pretrage kako bi se otkrilo da li je kod pacijenta prisutan karcinom prostate ili ne. PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate odraslog muškarca. Povećane vrijednosti PSA ukazuju na bolest prostate, koja ne mora biti karcinom, već može biti i neka druga bolest.
Citološkim pregledom prostatične tekućine moguće je otkriti zloćudne stanice, a ultrazvukom prostate ili transrektalnim ultrazvukom moguće je otkriti tumor, te odrediti njegovu veličinu, oblik  i sjedište. Proširenost bolesti se provjerava putem: urografije, RTG–a pluća, scintigrafije, CT-a i MRI-a.


LIJEČENJE

Terapija ovisi o stadiju bolesti kao i o starosnoj dobi pacijenta. Radikalna prostatektomija je kirurški zahvat kojim se odstranjuje cijela prostata i dio uretre. Ova terapija se preporučuje pacijentima mlađim od 70 godina, kod kojih se bolest nije proširila.

Zračenje (radioterapija) je također jedna od terapija koja se preporučuje starijim muškarcima, kod kojih se bolest proširila i na okolna tkiva. Kod pacijenata kod kojih se primjenjuje terapija zračenjem moguća je pojava bolova u rektumu  mjehuru, gubitak apetita, mučnina i mršavljenje.
Standardna hormonska terapija se koristi pri liječenju 70-80 % pacijenata, a moguće ju je i kombinirati s radioterapijom ili kirurškom terapijom. Najčešće nuspojave hormonske terapiju su mučnina, povraćanje, proljev, ginekomastija, gubitak seksualne želje i umor.

http://novi.ba/clanak/142084/cesta-ejakulacija-smanjuje-rizik-od-raka-prostate

 

Ne propustite