Zašto se uvijek iznova vraćamo dobrom, starom čaju od šipka?

Kuharica
Zašto se uvijek iznova vraćamo dobrom, starom čaju od šipka?
Šipak je vrlo cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C, te uz crni ribiz spada među biljke koje ga sadrže najviše.

Šipak je vrlo cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C, te uz crni ribiz spada među biljke koje ga sadrže najviše. 

Dokazano je da se količina vitamina C kuhanjem ne smanjuje, štoviše,  istraživači Flamm i Winkelmann, ali i mnogi drugi, tvrde da se desetominutnim kuhanjem količina vitamina C čak povećava. 

Marmelada, vino i čaj od šipka pomažu kod nedostatka vitamina C. Druge ljekovite tvari u ovom plodu imaju blagotvorno djelovanje na probavni sistem, a bogatstvo voćnih kiselina potiče izlučivanje mokraće bez nadraživanja bubrega te pomaže spriječiti nastanak kamenaca i pijeska. 

Čak i kod upale bubrega i mokraćnog mjehura osobito se preporučuje čaj od šipka, koji istodobno čisti krv, pomaže uklanjanje nakupljenih soli mliječne kiseline,a ljekovit je i kod protinskih i reumatskih bolesti.

Recept za šipkov čaj:  

Stavite u litru vode dvije pune čajne kašike zdrobljenog šipkova ploda, pustite da provri, te ostavite da se kuha 10 minuta. Tako pripremljen čaj sadrži nepromijenjenu količinu vitamina C (kod većine drugih vitaminskih čajeva njegova se vrijednost smanjuje!) i takav ostane više sati nakon pripreme, pa je idealan za čuvanje u termociscama. 

Šipkov čaj organizmu pomaže prevladati opću slabost i razne infekcije te različita febrilna stanja, a  preporučuje se i starijim ljudima koje najviše pogađa nedostatak vitamina C budući da njihov probavni sistem ne može iz hrane apsorbirati dovoljnu količinu, piše Slobodnadalmacija.hr.

Ne propustite