Čak njih 13 su postali treneri!

Gdje su i šta rade igrači reprezentacije Jugoslavije sa Mundijala iz 1998. godine?

Objavljeno:08.04.2017 - 15:34
A A A Times Arial

Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u junu očekuje jedna od najvažnijih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji protiv Grčke, s kojom smo i ranije igrali nekoliko historijskih dvoboja.
Jedan od njih odigran je 1. septembra 1996. godine u Kalamati kada je bh. reprezentacija igrala svoj prvi kvalifikacioni susret za plasman na Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj. 

Grčka je tada slavila uvjerljivih 3:0, a pobijedili su i godinu dana kasnije u Sarajevu s minimalnih 1:0, iako je naša reprezentacija bila ravnopravan protivnik.

Prve historijske kvalifikacije ostat će zapamćene i po uvjerljivoj pobjedi 3:0 protiv Danske na Koševu, a Zmajevi su na kraju završili na četvrtom mjestu u grupi s devet osvojenih bodova.

Generacija koja je tada prvi put igrala kvalifikacije u državnom dresu mnogima je bila jedna od omiljenih i oni stariji vjerovatno je znaju napamet.

Ta generacija koja je igrala u Francuskoj jedna je od omiljenih generacija i oni stariji je verovatno znaju napamet. One mlađe ćemo sada da podsjetimo i napomenemo gdje su danas i čime se bave.

Zanimljivo, skoro svi su ostali u fudbalu, a velika većina su treneri. U Francusku 1998. godine su išli:

Godine 1997. kvalifikacije su igrali: Mirsad Dedić, Nermin Šabić, Senad Brkić, Bakir Beširević, Vedin Musić, Edin Ramčić, Suvad Katana, Murat Jašarević, Vlatko Glavaš, Elvir Baljić, Sejad Halilović, Elvir Bolić, Hasan Salihamidžić, Meho Kodro, Muhamed Konjić, Mirsad Hibić, Edin Mujčin, Senad Repuh, Enes Demirović, Elvedin Beganović, Pavo Dadić, Mirza Varešanović i Nedžad Žerić.

 

jugoslavije