ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI: Pogledajte šta sve od imovine ima Ivica Todorić i bez čega bi mogao ostati!

Biznis
ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI: Pogledajte šta sve od imovine ima Ivica Todorić i bez čega bi mogao ostati!
Najupečatljiviji su naravno Kulmerovi dvori na bregu u Šestinama. Prema imanju koje se prostire na 55.000 kvadratnih metara ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac oker boje utopljen u uredno pošišanu zelenu travu

Budući da su imali samo jedan arhitektonski nacrt, arhitekti i građevinari oslanjali su se i na zbirku 20- ak fotografija i skica dvorca, koje su nastale kroz godine. U dvorcu koji je na kraju nastradao u požaru navodno su postojale i vrijedne freske indijanskih i tropskih motiva, poput freski majmuna s palmom, a da je li Todorić tražio i njihovu repliku nije poznato.

Kao savjetnica pri uređenju interijera, naročito apartmana za porodicu na prvom spratu, svoj je sud dala i engleska interijeristica Francesca Basu. Dvorac je kroz istoriju često mijenjao vlasnike. Istorijski izvori kažu da se vlastelin Stjepko Gregorijanec, tadašnji vlasnik Medvedgrada, nakon velikog potresa 1590. godine preselio u novoizgrađenu kuriju u Šestinama. Zatim je od 17. Vijeka u dvorcu stanovala porodica Zrinski.

Novi vlasnik grof Petar Zrinski dogradio je dvorac u kasnorenesansnom stilu. Kasnije su, u 17. i 18. vijeku u dvorcu živjele porodice Turovicz, Mikulić, Čikulin te plemići Sermage, a Ivan Emil Kulmer postao je vlasnikom dvorca i imanja ženidbom za Juditu groficu Sermage.

Posljednji vlasnik slikar Kulmer dvorac je izgubio u Drugom svjetskom ratu. Njegova kći tražila je povrat imovine, ali izgubila je spor s Gradom Zagrebom. Upravo zbog toga kasnili su radovi na Todorićevoj rezidenciji, koja je i novom vlasniku donijela neke neugodnosti.

Radovi su kasnili i zbog arheoloških istraživanja, jer se očekivalo da bi se na tom mjestu mogli naći ostaci praistorijskih naselja. I pri samoj gradnji bilo je komplikacija jer su različiti vlasnici tokom četiri vijeka nekoliko puta pregrađivali građevinu, a o njihovoj arhitekturi nije postojala kompletna dokumentacija.

Ne propustite