Politička kriza u Makedoniji: Zaev optužio Ivanova da je izveo državni udar

Objavljeno:01.03.2017 - 19:47
A A A Times Arial

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev optužio je večeras predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da je "izveo državni udar", time što je odbio da mu dodijeli mandat za sastav nove vlade, te ga pozvao da to učini.

"Ivanov je Makedoniju uveo u duboku političku krizu sa nesagledivim posljedicama. Negira volju većine građana i sprečava legalno prenošenje vlasti", rekao je Zaev.

Nakon što je Ivanov odbio da Zaevu preda mandat za sastav vlade, održava se hitan sastanak lidera SDSM-a i lidera albanske partije Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Ranije danas, Ivanov je odbio da preda mandat Zaevu, objašnjavajući da ga "savjest sprečava" da mandat za sastav nove vlade preda onima koji "ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije".

Zaev je skupio potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Potpise su Zaevu dali i poslanici iz tri političke partije Albanaca - Demokratska unija za integraciju, pokret "Besa" i Alijansa za Albance, koje su početkom januara u Tirani usvojile zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Oni ovom platformom traže promjena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore sa Grčkom o rješavanju spora o imenu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu "istorijskom".

(Srna) 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!