Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije podržala rezoluciju o Srebrenici

Region
Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije podržala rezoluciju o Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights – YIHR) iz Srbije poslala je pismo predsjedavajućem Generalne skupštine ujedinjenih naroda u znak podrške rezoluciji o genocidu u Srebrenici, napominjući da je njeno usvajanje važan i pozitivan korak za razvoj demokratije i samog društva u Srbiji.

“U posljednjih nekoliko godina, demokratija u našoj zemlji nazaduje, a mnoge ugledne organizacije je opisuju kao hibridni režim. Mladi koji se usude da kritički govore o vladinoj politici izloženi su kampanjama mržnje i SLAPP tužbama, te su na meti javnih službenika,” istakli su iz Inicijative na početku svog pisma.

Uprkos velikoj raširenosti dezinformacija i zloupotrebama rezolucije o genocidu u Srebrenici u javnoj sferi Srbije, ističu da je njeno usvajanje ključni korak u procesu suočavanja s prošlošću.

“U poslednjih pet godina, u Srbiji je u toku velika i organizovana kampanja koja podrazumeva oslikavanje zidova, javnih ustanova i zgrada u skoro svakom gradu imenom i likom Ratka Mladića. Iako smo obavijestili lokalne vlasti, nije poduzeta nikakva radnja za uklanjanje ovih prikaza. Vlast je sve to prešutjela, a neki od najistaknutijih javnih funkcionera otvoreno su izjavili da u tome ne vide ništa loše,” naveli su u pismu.

Nadalje, su istakli značajan slučaj pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u vezi sa genocidom u Srebrenici:

“Presudom Međunarodnog suda pravde iz 2007. Srbija je proglašena odgovornom za kršenje Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog nesprečavanja genocida. Narodna skupština Srbije je 2010. usvojila deklaraciju kojom se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici kako je definisano u presudi ICJ-a, ali bez pominjanja pojma genocid. Međutim, srpski zvaničnici nastavljaju da krše ovu deklaraciju.”

Za razliku od međunarodnih tribunala UN-a i domaćih sudova u Bosni i Hercegovini, navode da pred Posebnim odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije vođen nijedan proces za genocid u Srebrenici.

“Srbija i dalje krši Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida jer Tužilaštvo za ratne zločine ne procesuira ratne zločine, niti optužuje za zločine protiv čovječnosti i genocid u slučaju Srebrenice,” tvrdi Inicijativa mladih za ljudska prava.

Sve navedeno ih je navelo da veruju da u Srbiji postoji kultura nekažnjavanja, što je, kako kažu, dodatno potkrepljeno brojnim izveštajima međunarodnih i domaćih institucija, posebno istaknutim u izveštaju komesarke Vijeća Europe za ljudska prava Dunje Mijatović za 2023. godinu.

Takođe, tvrde, ne postoje pokušaji Vlade Srbije da dostojanstveno oda počast žrtvama genocida u Srbiji, a srbijanski pravni okvir ne dozvoljava podizanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici, održavanje zvanične komemoracije ili druge radnje u svrhu memorijalizacije kojima bi se odala počast žrtvama.

“U proteklih mjesec dana, svakodnevno smo svjedoci upornih pokušaja da se negira da je ono što se dogodilo u Srebrenici čin genocida i da se blokira usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, prikazujući Rezoluciju kao nešto užasno za srpski narod. Ove pokušaje predvode najviši srpski državni zvaničnici i institucije,” upozorava YIHR.

S druge strane, istakli su, grupa najuglednijih nevladinih organizacija iz Srbije, uključujući YIHR, oglasila se saopćenjem u kojem podržava usvajanje navedene Rezolucije Generalne skupštine UN. No, dodali su kako se navedene organizacije sada suočavaju sa brojnim uvredama, pa čak i prijetnjama.

“Vjerujemo da je Rezolucija Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici važna jer neće samo dovesti do priznanja žrtava i odavanja poštovanja prema njima, već će biti od koristi i za srpsko društvo jer će poslužiti kao dobra polazna osnova. za društveni dijalog o odgovornosti Republike Srbije za genocid, kao i obezbeđivanje dostojanstvenog mesta za žrtve u javnoj sferi,” zaključeno je u pismu.

Na kraju su pozvali predsjednika Generalne Skupštine da ne dozvoli negiranje pravno utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici i zloupotrebe žrtava u političke svrhe na dotičnoj sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj će tema biti Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Ne propustite