Tevezov ožiljak otkriva zašto je popularniji i od Messija

Vremeplov
Tevezov ožiljak otkriva zašto je popularniji i od Messija
Za Argentince kada se priča o najboljem fudbaleru postoje samo dva imena, Diego Maradona i Lionel Messi, ali ako bi ih pitali koga najviše cijene onda bi se među omiljenim igračima sigurno našao Carlos Tevez.

Za Argentince kada se priča o najboljem fudbaleru postoje samo dva imena, Diego Maradona i Lionel Messi, ali ako bi ih pitali koga najviše cijene onda bi se među omiljenim igračima sigurno našao Carlos Tevez.

Životni put 32-godišnjeg fudbalera Boca Juniorsa poklapa se sa starom latinskom izrekom "Preko trnja do zvijezda" pa je razumljivo zašto je Tevez popularan kod "običnih" navijača, koji se mogu s njim identifikovati. Priča Teveza donekle podsjeća na bajku.

Rođen je u vjerovatno najopasnijem kraju u Južnoj Americi i na cijelom svijetu, zloglasnom Fuerte Apacheu, u predgrađu Buenos Airesa, a odrastao je u okruženju kriminala, droge i nezaposlenosti. Tevez je klasični fudbaler s ulice, a u životu se za sve morao sam izboriti.

U kraju gdje je napadač rođen iscrtan je veliki mural na kojem je slika Teveza u argentinskom dresu. Fuerte Apache je pun grafita i natpisa posvećenom junaku njihovog kraja. "Carlos Tevez - igrač iz naroda". To je u suprotnosti sa najboljim igračem Argentine Lionelom Messijem, koga mnogi u domovini ne vole. Česti su grafiti na kojima piše: "Messi nije Argentinac".

Zanimljivo, Tevez nije samo popularan kod muških navijača. Anketa među argentinskim ženama pokazala je da čak 80 posto pripadnica ljepšeg spola smatra Teveza najboljim fudbalerom.

Ljepota u ovom slučaju nije mjerilo. Ožiljak, koji mu se proteže od desnog uha do prsnog koša, daje pečat njegovom licu. Kao desetomjesečna beba doživio je veliku traumu. Zaliven je kipućom vodom. Estetske hirurgije kategorički odbija.

"To je bilo iskustvo koje me je obilježilo za cijeli život. Nikad nisam želio da odem kod plastičnog hirurga. Što se mene tiče, ili ću se ljudima svidjeti ovakav kakav sam, ili neću. Samo znam da se nikad neću mijenjati zbog nekog drugog", kazao je jednom popularni Carlito.

U djetinjstvu i ranoj mladosti dobro je upoznao što znači glad. Danas zarađuje milione, zahvaljujući pogocima za Bocu Juniors, brazilski Corinthians i engleske premijerligaše - West Ham, Manchester United i City.

"Rođen sam za nogomet. Da nisam uspio, ne znam što bih napravio sa životom", otkrio je Tevez.

Iako je imao teško djetinjstvo, osmijeh je Tevezov zaštitni znak, a omiljen je u društvu i zbog humora. Neobuzdanog je temperamenta i užasno ga pogađa nepravda. Samo kad se sjetimo njegovih sukoba sa Diegom Maradonom ili bivšim trenerom u Cityju Robertom Mancinijem kajem je odbio ustati i otići na zagrijavanje u meču protiv Bayerna.

Iako je u karijeri osvojio veliki broj trofeja, jedan mu nedostaje. Jedan koji sanja.

"Svake noći sanjam da sam postao svjetski prvak".

Zasad, kako stvari stoje, trofej prvaka svijeta ostat će jedini san koji popularni Carlito nije ostvario.

Ne propustite