U avionskim nesrećama stradavali nogometaši, bokseri, klizačice: Ragbijaši bili i kanibali!

Vremeplov
U avionskim nesrećama stradavali nogometaši, bokseri, klizačice: Ragbijaši bili i kanibali!
Tragedija u Kolumbiji ući će među najveće avionske nesreće u historiji sporta.

Tragedija u Kolumbiji ući će među najveće avionske nesreće u historiji sporta.

Goal podsjeća na listu koja je rastužila svijet:

- 9. marta 2015. plivač Camille Muffat, Firenca Arthaud i bokser Alexis Vastine poginuli su u sudaru dva helikoptera tijekom snimanja reality TV šoua u Argentini.

- 7. septembra 2011. avion s hokejašima Lokomotiva srušio se pri polijetanju u Jaroslavlj, 300 km sjeveroistočno od Moskve. Poginule su 44 osobe, uključujući neke međunarodne hokejske zvijezde i ruske reprezentativce.

- 15. septembra 2007. britanski vozač utrka Colin McRae, koji je 1995. postao najmlađi svjetski prvak u povijesti relija, preminuo je u 39. godini u padu helikoptera u Škotskoj. Stradali su i njegov petogodišnji sin i još dva putnika.

- 27. aprila 1993. vojni avion srušio se u more kod Afrike, a među 30 mrtvih (nije bilo preživjelih) bila su sedmorica reprezentativaca Zambije koji su se vraćali s playoff utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Dakaru protiv Senegala.

- 8. decembra 1987. 43 nogometaša Alianza Lima, najstarijeg peruanskog kluba, preminuli su u padu aviona u more kod Lime.

- 14. januara 1986. tvorac relija Pariz - Dakar Thierry Sabine, Francois Xavier Bagnoud kao pilot i pjevač Daniel Balavoine, te još dvoje ljudi, poginulo je u sudaru njihovog helikoptera u blizini Gourma-Rharous u Maliju, kamo su išli na nastavak relija.

- 14. marta 1980. 22 člana amaterske boksačke reprezentacije SAD-a i njihovi pratitelji poginuli su u sudaru u blizini aerodroma u Varšavi. Ukupno je poginulo 87 osoba.

- 11. avgusta 1979. avion s nogometnom momčadi iz Taškenta (Uzbekistan) srušio se između Minska i Taškenta, nije bilo preživjelih.

- 6. oktobra 1976. 24 člana kubanskog mačevalačkog tima (ukupno 70 osoba) poginulo je u eksploziji u blizini Barbadosa, zbog dvije bombe koje su postavili protivnici Fidela Castra.

- 13. oktobra 1972. avion s ragbijašima Urugvaja pao je u Andama, a preživjeli su proveli 70 dana u snijegu, te su čak pribjegavali kanibalizmu kako bi preživjeli!

- 15. februara 1961. 18 klizačica reprezentacije SAD-a poginulo je u nesreći na letu iz New Yorka u Bruxelles, šest km od belgijske prijestolnice.

- 16. maja 1960. osam članova danske nogometne reprezentacije nestalo je u sudaru pri polijetanju njihovog aviona u Kastrup (Danska).

- 6. februara 1958. osam nogometaša Manchester Uniteda bilo je među 21 žrtvom nesreće pri polijetanju u Münchenu.

- 28. oktobra 1949. francuski bokser Marcel Cerdan poginuo je u nesreći dok je letio u SAD braniti svjetsku titulu.

- 4. maja 1949. avion s nogometašima Torina, tada italijanskog prvaka, srušio se na brdu Superga (sjeverna Italija) i zapalio. Svi putnici su spaljeni...

Ne propustite