Skandali su za njega nepoznat pojam: Pravio je klubove velikima svojim igrama

Vremeplov
Skandali su za njega nepoznat pojam: Pravio je klubove velikima svojim igrama
Nakon 18 godina profesionalnog fudbala, više od 550 odigranih mečeva i 335 golova u profesionalnoj karijeri - pamtit ćemo ga po vanserijskom izvođenju slobodnih udaraca i prevari koja ga je skoro "ogulila do gole kože".

Nakon 18 godina profesionalnog fudbala, više od 550 odigranih mečeva i 335 golova u profesionalnoj karijeri - pamtit ćemo ga po vanserijskom izvođenju slobodnih udaraca i prevari koja ga je skoro "ogulila do gole kože".

Njegovo ime je Petrus Ferdinandus Johannes van Hooijdonk, ili skraćeno Pierre van Hooijdonk. Bivši je fudbaler, koji je cijelu karijeru proveo igrajući u napadu ukupno devet ekipa u svojoj karijeri, a u periodu od 1994. do 2004. 46 puta je obukao dres reprezentacije Holandije, postigavši pri tom 14 golova.

Robusno građen, sa 193 centimetra visine i Van Hooijdonk je fudbal počeo da igra u SC Welbergu, lokalnom timu, sve do potpisa za RBC Roosendaal 1989. godine, kada i počinje njegovo profesionalno bavljenje fudbalom.

Za taj tim je u 69 nastupa dao 33 gola, a onda mu je uslijedio transfer u klub za koji navija od malena. Nije to ni Ajax, ni Feyenoord po kojem ga većina ljubitelja fudbala s ovih prostora i pamte, ni AZ Alkmaar. To je NAC Breda, za koju je igrao u dva navrata. Prvi put je 1991. godine obukao dres te ekipe, a njihove boje je branio do 1995.

Njegov transfer u Bredu plaćen je 400.000 guldena, a pored 81 gola u 115 nastupa, Pierre van Hooijdonk je na svojim leđima iznio Bredu u Erdevisie, odnosno u najviši rang holandskog fudbala. Nastupi u NAC Bredi donijeli su mu i prvi poziv u reprezentaciju Holandije, a njegove igre nisu mogle proći neprimijećeno.

U ljeto 1995. godine, majstor za slobodnjake ide u škotskog giganta - Celtic, gdje se zadržao dvije sezone. Već u prvom nastupu protiv Heartsa na Hampdedu je postigao gol, i postao je instant miljenik navijača ovog tima. U ovaj klub je došao u sušnom periodu, kada Celtic cijelih šest godina nije osvojio ništa. A onda ih je on odveo u finale Škotskog kupa, i sa jedinim golom u finalu donosi trofej u prvojoj svojoj sezoni u ovom klubu.

Tu se ispraksirao u šutanju slobodnjaka, po kojima je kasnije bio prepoznatljiv, i kojima je obilježio svaki tim za koji je nastupao. Nakon Celtica, Van Hooijdonk odlazi u Englesku. Tamo ga je za 4.5 miliona funti kupio Notthingham Forest, gdje također ostaje dvije sezone, u periodu od 1997. do 1999. godine. Došao je da izvadi tim iz krize i izbori s njima opstanak u ligi. Tako je i bilo. Imao je sjajan tandemski odnos sa Kevinom Campbellom koji ga je i vratio u reprezentaciju, nakon stagniranja.

Sveti Aziz iz Holandije

Nakon SP-a u Francuskoj 1998. godine, ekipa Foresta se krenula raspadati, pa je tako i Holanđanin tražio svoju kartu u jednom smjeru. Ona ga je odvela do Vitessea iz Arnhema, gdje je igrao samo jednu sezonu prije nego je otišao južnije u Portugal. Jednu sezonu nosio je dres Benfice, za koji je dao 19 golova u 30 nastupa.

Onda dolazi onaj period slave s Feyenroodom, kada ga je i svijet upoznao kao čarobnjaka slobodnih udaraca. Dvije sezone, UEFA Kup i veliki mečevi bacili su veliko svjetlo na tada već relativno vremešnog Van Hooijdonka. Impresivnu dvogodišnju statistiku u Feyenoordu zaključio se u 61 mečem, i 52 gola, prije odlaska u Tursku gdje oblači dres Fenerbahcea. Tu se uspio upisati 32 puta u listu stijelaca, u 53 odigrana meča. Turci su ga prozvali Aziz Pierre, ili Sveti Pierre, jer je već u prvoj sezoni osvojio Superligu Tuske.

U posljednjim godinama karijere igrao je za još dva kluba. Prvi, kojeg je najviše volio i drugi - s kojim je najviše napravio, oba u rodnoj Holandiji. U Bredi je igrao u sezoni 2005/2006, gdje je u 17 nastupa dao pet golova, a onda je u sezoni 2006/2007 odigrao posljednje dane u karijeri za Feyenoord.

Prije devet godina bio je žrtva jedne velike prevara, u koju je bila uključena i jedna tekstilna kompanija iz Kine, kada je ostao "kratak" za više miliona eura. Van Hooijdonk se nikada nije odmakao daleko od fudbala. Godinama je već dio stručnog tima Dutch-pay TV emitera Eredivisie Live.

Škotski kup, Division One, UEFA Kup, Superliga Turske su kolektivne nagrade koje je osvojio. S Holandijom je bio četvrti 1998. godine u Francuskoj, a od individualnih nagrada ima titulu najbolje strijelca Škotske, Holandije, UEFA Kupa. U sezoni 2001/02. bio je najbolji igrač Holandije, najbolji igrač Notthingham Foresta.

Bio je majstor za slobodnjake, kakav nam danas ruku na srce fali. Istinska fudbalska rokenrola koju vole hipsterski ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu je možda najbolji holandski fudbaler o kojem se malo govori. Bio je prva violina svake ekipe u kojoj je igrao, igrao je u velikim klubovima - i pravio je klubove velikima svojim igrama i nastupima, a skandali se nikada nisu vezivali za njegovo ime. Htio je biti najbolji, i to je bio tamo gdje je igrao.  

Ne propustite