Dan kada je veliki United drhtao na Koševu

Vremeplov
Dan kada je veliki United drhtao na Koševu
Na današnji dan, prije tačno 49 godina, Fudbalski klub Sarajevo, na stadionu Koševo, ugostio je slavni Manchester United u okviru tadašnjeg Kupa šampiona.

Na današnji dan, prije tačno 49 godina, Fudbalski klub Sarajevo, na stadionu Koševo, ugostio je slavni Manchester United u okviru tadašnjeg Kupa šampiona. Bordo tim je sezonu ranije postao prvak Jugoslavije, a to je bio ujedno i prvi naslov jednog tima iz BiH u okviru tadašnje lige. Popularne Busbyjeve bebe dočekalo je preko 40 hiljada navijača, koji su ipak na kraju ostali uskraćeni za pogotke na ovom meču. Međutim, mnogi pamte nezaboravnu atmosferu i brojne prilike neiskorištene prilike igrača Sarajeva.

Nakon sigurnih 3:1 i eliminacije Olimpyakosa s Nikozije, žrijeb je odlučio da će ekipa Sarajeva u četvrtfinalu Kupa šampiona za protivnika imati prvaka Engleske, ekipu Manchester Uniteda. U tom trenutku rezultati u ligi nisu baš slutili na najbolje, uoči gostovanja Uniteda. Jedna pobjeda nad Radničkim, uz dva poraza, na Kantridi, te od tradicionalno neugodne Vojvodine na Koševu.

Ipak, uz oporavljenog Vahidina Musemića i nošen podrškom svojih vjernih navijača, tim s Koševa je ugostilo Engleze, te u hrabroj i muškoj igri, čak i bio bolji protivnik. Pored neiskorištenih prilika Musemića, Prljače, Šiljkuta i Fazlagića, meč je obilježila i izuzetno gruba igra gostiju, koja je prouzrokovala težu povredu Boška Prodanovića. Sarajevu na ovom meču, čini se, nije priznat pogodak Musemića, koji je čitav stadion vidio osim italijanskog sudije.

U revanšu na Old Traffordu, ekipa Uniteda predvođena jednim od najboljih fudbalera svih vremena, Georgeom Bestom, slavila je s 2:1. Gol utjehe za Sarajevo je postigao Delalić. Ipak, jedan od ta dva pogotka je, po mnogima bio neregularan, ali sudije su ga ipak priznale. Ovom pobjedom United se plasirao u četvrtfinale, te kasnije i osvojio Kup šampiona.



FK Sarajevo - FC Manchester United 0:0

FK Sarajevo: Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić - trener Miroslav Brozović

FC Manchester United: Stepney, Dunne, Burns, Crerand, Foulkes, Sadler, Fitzpatrick, Kidd, Charlton, Best, Aston - trener Matt Busby

Ne propustite