Najveća zagonetka među fudbalerima: Doktor i detektiv

Vremeplov
Najveća zagonetka među fudbalerima: Doktor i detektiv
Život piše romane - njegov je krimi triler. On je jedna od najvećih zagonetki među fudbalerima, koji je dobar dio svoje karijere vodio dvostruki život. Ali fudbal mu je ipak bio sve i ostao sve.

Život piše romane - njegov je krimi triler. On je jedna od najvećih zagonetki među fudbalerima, koji je dobar dio svoje karijere vodio dvostruki život. Ali fudbal mu je ipak bio sve i ostao sve.

Adrianus Johannes Arjan de Zeeuw, ili skraćeno Arjan de Zeeuw je jedan od onih fudbalera kojih se sjećamo "kao kroz maglu".

Uvijek je bio tu negdje, uvijek smo ga viđali na malom ekranu - ali sigurno nije onaj tip fudbalera kojeg ćemo se i sjetiti nakon 20 godina sa komentarom poput "kakav je to mjastor bio".

Većinu karijere je proveo Premiershipu, gdje je nosio dresove Barnsleyja, Wigan Athletica, Portsmoutha i Coventryja.

Profesionalno se fudbalom počeo baviti 1992. godine, kada je potpisao za Telstar, tim iz trećeg razreda holandskog fudbala. Tu je proveo tri godine, a onda ga je preuzeo Barnsley, za koji je upisao 138 nastupa u četiri sezone.

Postigao je i sedam golova, a onda ga Wigan prvi put dovodi 1999. godine. Tu ostaje do 2002. nakon čega prelazi u redove Portsmoutha. Tri godine u tom klubu, pa opet povratak u Wigan.

Zlatni period u karijeri desio mu se u periodu od 2005. do 2007. Ponovo je nosio dres Wigana, a taj tim je uspio dovesti do Premiershipa. Tada je proglašen za najboljeg fudbalera svoje ekipe, i najboljeg igrača Wigana svih vremena.

de-zeeuw

Nakon Wigana, igrao je kratko za Coventry, prije nego se vratio u ADO i okačio kopačke o klin 2009. godine. Njega se mnogi sjećaju kao pravog sportiste, i čovjeka koji je cijenio fair play prije svega.

Na Reebok stadionu 2004. godine, kada je igrao za Portsmouth odbio je da uđe u konflikt sa El Hadjijem Diougfom, kontroverznim napdačem iz Senegala. Ovaj ga je pljunuo, a De Zeeuw nije reagovao nasilnički.

On je naime postigao gol za pobjedu Portsmoutha od 1:0 nešto kasnije. Njegovu karijeru obilježile su i brojne povrede. Ali on nije gubio vrijeme, naime, dok je profesionalno igrao fudbal - De Zeeuw je završio fakultet, medicinu tačnije.

Odmah po zvršetku profesionalne karijere, Arjan de Zeeuw je naučeno na fakultetu iskoristio u praksi. Postao je policijski detektiv, gdje se specijalizovao za razbijanje lanaca trgovine ljudima.

article-2317910-1995e414000005dc-892-634x286

Dobro je radio svoj posao, ali 500 profesionalnih mečeva u Premiershipu za njega je značilo da se u životu može baviti samo fudbalom. Ove godine, Arjan de Zeeuw je dao otkaz u policiji, i pridružio se Wiganu ponovo, ovog puta kao dio stručnog štaba.

On je čovjek koji ima više talenata, mnogo njih je neistraženih. Doktor, detektiv, ali fudbal je strast zbog koje živi. Mnogi ga zovu najvećom enigmom među fudbalerima.

Sada nam je jasno i zašto.

Ne propustite