Poslastica za sva vaša čula: Tri boje čokolade

Deserti
Poslastica za sva vaša čula: Tri boje čokolade
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, te polako dodavati šećer, jedno po jedno žumance, prethodno otopljenu čokoladu i maslac. Na kraju varjačom lagano umiješati brašno.

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 120 g crne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna

Za fil:

  • 1 l mlijeka
  • 4 pudinga s ukusom slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g bijele čokolade

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Kora:

1. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, te polako dodavati šećer, jedno po jedno žumance, prethodno otopljenu čokoladu i maslac. Na kraju varjačom lagano umiješati brašno.
2. Dobijenu smjesu izliti u okrugao pleh postavljen pek-papirom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 20 minuta.
3. Pečen biskvit izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.

Fil:

1. U odgovarajuću šerpu sipati 800 ml mlijeka sa šećerom i kuhati dok ne provri.
2. Ostatak mlijeka razmutiti s pudingom i zakuhati u ključalo mleko. Mješati dok se ne zgusne, a zatim skinuti s ringle i ostaviti da se prohladi.
3. U hladan fil dodati pjenasto umućen margarin i slatku pavlaku. Sve sastojke dobro povezati, pa krem podijeliti na tri jednaka dijela.
4. U jedan dio dodati rastopljenu crnu čokoladu, u drugi mliječnu, a u treći bijelu čokoladu.

Finalni postupak:

1. Na tacnu za serviranje staviti ohlađen biskvit i nanijeti pola fila od crne čokolade.
2. Čokoladni fil premazati filom od mliječne, a zatim i od bijele čokolade.
3. Tortu prekriti ostatkom fila od crne čokolade i dekorisati umućenim šlagom. Ostaviti preko noći u frižideru da se stegne i ohladi.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite