MUŠKARCI OPREZ! Ovo su najraniji simptomi raka prostate i njih ne smijete nipošto ignorisati!

Porodica i zdravlje
MUŠKARCI OPREZ! Ovo su najraniji simptomi raka prostate i njih ne smijete nipošto ignorisati!
.

Prostata je u biti žlijezda kod dijela muške populacije koja se talno nalazi na vratu ili na bazi mokraćnog mjehura.

Iako se  još uvijek uveliko vode velike polemike oko ranog otkrivanja  bolesti raka prostate, većina stručnjaka specijalista preporučuju prvo uvođenje kao i kontinuirano rađenje probirnog ili tačnije  „screening“ programa za muškarce iznad 40 godina

Što je to zapravo  karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je bolest zloćudnog (malignog) tumora koji kreće kod muškarca od stanica  prostate. Dakle, tumor prostate prvo raste polako i to je najčešće spor proces i  niz godina može da ostane ograničen na samu žlijezdu. Vremenom, tumor stvara tako malo ili skoro  nimalo simptoma ili znakova.

Svaki rak prostate vremenom napreduje i raste, a s time se povećava i velika mogućnost  širenja čak i  izvan prostate u ostala tkiva. Također, rak se svakako može širiti čak i na druge organe i taj proces se naziva metastaziranje.

Sam uzrok raka nije poznat ali smatra se kako nije u srodstvu sa benignom hiperplazijom prostate . Svi rizični čimbenici koji otkrivaju  karcinom prostate javljaju se u poodmakloj dobi a na to sve utiče  genetika kao i  hormonalni utjecaji te toksini , hemikalije i drugi  industrijski proizvodi.

U najvećem broju slučajeva rak prostate napreduje polako i slabo kad izaziva simptome sve dok ne uznapreduje. Ovo je dobro za vas za pazite i obratite pažnju na sledeće simptome.

  • Učestalo mokrenje, pogotovo noću
  • Otežano mokrenje
  • Slab ili isprekidan mlaz mokraće
  • Osjećaj nepotpunog pražnjenja
  • Terminalno kapanje
  • Potpuna nemogućnost mokrenja
  • Bol i peckanje tokom mokrenja
  • Krv u mokraći i spermi
  • Gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom
  • Bolna ejakulacija
  • Gubitak sposobnosti imanja erekcije
  • Bolovi u kostima, posebno u donjim ekstremitetima i kralježnici

 

PROČITAJTE JOŠ: 

Da li znate do koje godine ženama rastu grudi? Evo koji faktor je bitan za veličinu

 

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje.

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promjene u veličini i obliku grudi događaju se tijekom cijeloga života, no u određenoj dobi grudi prestanu rasti.

Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine košarice grudnjaka. Na promjenu u veličini grudi utječe različito vrijeme u ciklusu mjesečnice.

Kod većina žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

'Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, no promjene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom cijelog života i povezane su s promjenama u tkivu grudi. Na te promjene utječu promjene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično', objašnjava ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić. 

Tijekom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj 'danak' i promijeniti izgled dojki. No kako i na koji način opet ovisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini.

Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje. 

Genetika pak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utječu na razinu hormona koji potom utječu na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obje strane obitelji, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utječe na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Ima žena koje stavljaju listove kupusa na grudi - evo zašto

 

Ne možete često vidjeti ženu s listovima kupusa u grudnjaku, ali ta metoda prakticira se već stotinama godina. Kupus je od davnina poznat po ljekovitim svojstvima, ne samo za grudi...

Ovaj trik koriste dojilje stotinama godina. Listovi kupusa ublažavaju bol i upalu. Stavljaju se direktno na grudi i drže neko vrijeme.

Evo kako to napraviti:

Na grudi se stavljaju svježi listovi kupusa preko kojih je prethodno dobro proći valjkom za tijesto kako bi omekšalo i bolje prionulo uz prsa. Osim toga, tako se aktiviraju ljekovita svojstva. Možete ih držati nekoliko sati ili čak spavati s njima.

Druga metoda je stavljanje listova u frižider da budu hladni pa se tako stavljaju na grudi i drže oko 20 minuta. Ovaj postupak ponovite tijekom dana.

Kupus pomaže i kod još nekih zdravstvenih tegoba

Smanjuje oticanje zglobova

Mnogi fizioterapeuti preporučuju omatanje zglobova listovima kupusa kako bi se smanjila upala. 

Postupak: Najprije s listova uklonite krute žile pa ih stavite između dva papirnata ubrusa. Po tome prijeđite valjkom za tijesto ili malo izudarajte betom za meso. Stavite listove na zglob i omotajte kompresijskim zavojem. Oblog možete držati nekoliko sati ili čak preko noći.

Ublažava glavobolju
Kupus je bogat vitaminima C i K, te folnom kiselinom, kalcijem, kalijem, magnezijem i željezom te je zbog tih svojstava dobar lijek za ublažavanje glavobolja. Mnoge glavobolje uzrokovane su stresom ili nedostatkom važnih nutrijenata, a jedenje kupusa kod toga pomaže. 

Postupak kod glavobolje: Listovi kupusa stave se na čelo ili na sljepoočnice. Kao i u prethodnim slučajevima, listove malo zgnječite valjkom ili batom. Tako će se kroz kožu apsorbirati hranjive tvari, a kupus će vas, također, osvježiti. Prije nego ih stavite na kožu, listove možete staviti na 15 minuta u zamrzivač i rashladiti.

Pomaže štitnjači

Štitnjača je jedna od najvažnijih žlijezda u tijelu. Ona proizvodi hormone ključne za zdravlje i normalnu funkciju našeg tijela.

Postupak: Prema narodnoj medicini, na vrat je dobro stavljati obloge od listova kupusa kako bi se neutraliziralo ono što ometa njezin normalan rad. Neki obloge drže preko noći, a drugi po nekoliko sati tijekom dana - izaberite kako vam je ugodnije

Ne propustite