ŽENE, OPREZ: Ako farbate kosu više od 6 puta godišnje, PRIJETI VAM OVA SMRTONOSNA BOLEST!

Porodica i zdravlje
ŽENE, OPREZ: Ako farbate kosu više od 6 puta godišnje, PRIJETI VAM OVA SMRTONOSNA BOLEST!
.

Žene koje farbaju kosu više od šest puta godišnje obavezno trebaju pročitati ovaj tekst kako bi se zaštitile od opake bolesti koja odnosi na hiljade života.

Britanski hirug doktor Kefah Mokbel upozorio je žene da ne bi trebale farbati kosu više od šest puta godišnje, te da bi pri farbanju trebale koristiti prirodne sastojke kako bi smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke.

Žene koje farbaju kosu imaju 14 puta veću šansu da obole od raka dojke, te moraju da smanje izlaganje sintetičkim bojama i koriste kanu i boje na bazi biljaka, kazao je on.

 

farbanje-kose

"Potrebno je dodatno istraživanje kako bismo ovo potvrdili, ali naša otkrića ukazuju na to da izlaganje farbama za kosu može izazvati rak dojke. Zbog toga je neophodno da se rade redovne kontrole", upozorio je on.

Dodao je i da farbe koje se koriste trebaju imati minimalnu koncentraciju aromatskih amina kao što je PPD.

 

PROČITAJTE JOŠ:

AKO VAM OPADA KOSA, ovo je najbolji recept kojim ćete spriječiti opadanje!

Ovi  vitamini sprječavaju opadanje kose i jačaju njen korijen. 

Ovu masku trebate koristiti jednom ili dva puta sedmično, a pomoći će vam da se kosa obnovi, ojača njena struktura, spriječi gubitak i podstanke rast.

Potrebni sastojci su:

1 ampula vitamina B6 (Bedoxin) (prodaje se u apotekama)
1 ampula vitamina B12 (OHB12) (prodaje se u apotekama)
1 g vitamina C u prahu (prodaje se u apotekama)
1 supena kašika ricinusovog (ili čičkovog) ulja
1 supena kašika meda
2 supene kašike balzama za kosu

Priprema ovog recepta vrši se na slijedeći način:

Promiješajte sastojke. Nanesite na prljavu kosu. Prvo nanesite na korijen, a onda  rasporedite po čitavoj dužini. Stavite na glavu kesu i utoplite peškirom ili kapom. Masku držite jedan sat. Poslije operite kosu na uobičajen način. Maska ne curi i ispira se dobro.  Umjesto ampula možete da koristite kvasac, jedan od najbogatijih izvora kompleksa B-vitamina.

 

MAJKA BOLESNE DJEVOJČICE OČAJNA: 'Odjednom joj je počela OPADATI KOSA, nokti i trepavice' Sve to zato jer je VAKCINISANA! 

Liječnica Alma Demirović od juna bije bitku s autoimunom bolešću svoje djevojčice te vjeruje kako je oboljenje rezultat cijepljenja koje je obavila dvije sedmice a prije prvih simptoma bolesti. Unatoč svemu i dalje smatra kako su prednosti cijepljenja veće od štete…

Početkom juna ove godine, Alma Demirović, doktorica medicine i specijalist patologije, primijetila je da je njezinoj djevojčici počela pojačano otpadati kosa. Sa kćeri je otišla dermatologu gdje joj je, priča, postavljena dijagnoza – alopecija areata. Djevojčici, koja je do prije dvije godine imala bujnu, neukrotivu kosu, danas otpadaju i trepavice i obrve, čak i neki nokti.
Alopecija, i to njen najteži oblik, pretvorio je njihov život u bitku koju su prije svega morali staviti pod kontrolu, pa potom tražiti odgovore.


Dvije sedmice nakon cijepljenja prvi simptomi


“Napravili smo jako široku obradu, puno vađenja krvi i neizvjesnosti jer ja tada nisam znala s kakvom se dijagnozom nosim. U razgovoru s ljudima saznali smo za jednog liječnika iz inozemstva koji je internist i sa suradnicima ima metodu kojom liječi cijeli niz autoimunih bolesti, pa smo mu se obratili”, priča za emisiju NOVA TV “Provjereno” i dodaje kako je jedna od pretraga bila ona na nuspojave cjepiva, premda doktor tada nije ni bio svjestan da je djevojčica cijepljena.


“Nisam ni ja to imala na umu jer mi to iskreno nije ni palo na pamet kao uzrok. Vidjela sam da je cijepljena dvije sedmice prije nego sam primijetila pojačano opadanje kose”, kaže Alma koja se zatim obratila svim relevantnim institucijama i liječnicima kako bi saznala što je njezino dijete dovelo do ovog stanja i je li autoimuna bolest djevojčice povezana s cjepivom na čijoj deklaraciji ovakvih nuspojava nije bilo.

Tragedije bez odgovornosti nadležnih


Slučaj je prijavljen i Hrvatskoj agenciji za lijekove koja daje odobrenja za uvoz cjepiva. Iz nje tvrde da su prijavu zaprimili i pokrenuli proceduru, no procjenu još nisu dovršili. Kažu i kako je ovo jedini slučaj koji su dosad imali s takvim posljedicama, a uvidom u svjetske podatke, redakciji “Provjerenog” javili su i kako u cijelom svijetu postoje još takva dva slučaja.
Unatoč cijeloj situaciji, Alma i dalje smatra da je korist od cijepljenja veća od štete, no ističe i da je glavni problem kod obveznog cijepljenja, koji je propisala država, taj što u slučaju pojave nuspojava ne postoje oni koji bi preuzeli odgovornost i pružili podršku.

“Svatko će na kraju postupiti onako po svom uvjerenju. Uvijek će biti onih koji neće cijepiti svoju djecu, a ako ukinemo zakonsku obvezu, većina će opet cijepiti jer znaju da je korist veća od štete. Ali, jednom kad se dogodi, onda se nađete pred zidom jer nemate odgovornu osobu koja bi vam pomogla da se nosite s posljedicom toga”, kaže Alma.

 

Ovo su razlozi zbog kojih kosa počinje da sijedi već u dvadesetima. Ima i vaše krivice? 

Sigurno mnogi od vas namjerno boje kosu u sivo, drugi bi se rado riješili sijedih koje su se pojavile prerano.
 
Sijeda kosa problem je s kojim se susreće sve više mladih u dvadesetima i tridesetima te je se više ne može povezivati sa starošću. Sijedjeti započinjemo kad stanice za boju u tijelu prestanu proizvoditi pigment, a na njezinu preranu pojavu može utjecati niz genetski, zdravstvenih i vanjskih faktora.

Donosimo vam 5 najčešćih krivaca za pojavu sijedih u mladosti:
 
Nedostatak vitamina B-12
 
Nedostatak B-12 vitamina u tijelu uzrokuje smanjenje crvenih krvnih stanica što može dovesti do perniciozne anemije, čiji je jedan od simptoma i sijeda kosa. Kako biste to spriječili, redovito konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom, poput crvenog mesa, morskih plodova, jaja i mlijeka.Boja kože
 
Nije lijepo ljude dijeliti prema boji kože, no u ovom slučaju to čini razliku jer se sa sijedim u dvadesetima i tridesetima najčešće suočavaju bijelci.
 
Stres
 
Stres je veliki neprijatelj vašeg zdravlja i kose, a osim pojave sijedih može uzrokovati i ispadanje vlasi.
 
Prirodni spoj
 
Vodikov peroksid koji nastaje u svim stanicama tijela također je jedan od uzroka pojave sijedih vlasi. On se s godinama nakuplja u folikulama kose i izbjeljuje ju.
 

Poremećaj štitnjače
 
Određeni problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati preranu pojavu sijedih te čak i opadanje kose. 

Ne propustite