NOVI.BA OTKRIVA - Veliko istraživanje podataka sa Googlea: KO JE NAJPOPULARNIJI POLITIČAR U BiH? Nećete vjerovati koga i zašto Bosanci najviše traže! (Interaktivne grafike)

Tema sedmice
NOVI.BA OTKRIVA - Veliko istraživanje podataka sa Googlea: KO JE NAJPOPULARNIJI POLITIČAR U BiH? Nećete vjerovati koga i zašto Bosanci najviše traže! (Interaktivne grafike)
Najveći broj pretraživanja Dodik je ima u dva slučaja posljednjih godinu dana i to u vrijeme antiustavnog referenduma u septembru prošle godine te nakon 9. januara ove godine kada se u manjem entitetu obilježavao taj neustavni praznik.

Najpopularniji političar iz Bosne i Hercegovine na pretraživaču Google je ubjedljivo Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, otkriva uporedno istraživanje portala Novi.ba, manje od godinu i pol uoči novih parlamentarnih izbora. Prema podacima najveće svjetske kompanije Google, Dodik je u posljednjih godinu dana najčešće pretraživan na internetu od korisnika iz Bosne i Hercegovine. gotovo dvostruko više od svih ostalih političara. 

Na drugom mjestu je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, a odmah iza njega su Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost i Dragan Čović, član Predsjedništva BiH. Lider opozicione Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić ima zanemariv broj pretraživanja i daleko je ispod ovih lidera.

Najveći broj pretraživanja Dodik je ima u dva slučaja posljednjih godinu dana i to u vrijeme antiustavnog referenduma u septembru prošle godine te nakon 9. januara ove godine kada se u  manjem entitetu obilježavao taj neustavni praznik.

S druge strane, Izetbegović je najviše pretraživan krajem februara ove godine u vrijeme kada je predan zahtjev za revizijom presude kojom je Srbija oslobođena krivice za genocid. Pogledajte grafiku:

No, posebno svjetlo na Dodikovu popularnost bacaju podaci o povezanim upitima na internetu, pri čemu je otkriva možda i jedan od pravih razloga za ovakve podatke. Naime, najčešći povezani upiti na Googleu za Dodika su „dodik pjeva“ i „Dodik i zmaj od šipova“. Pogledajte i tu vrstu podataka. 

Predsjednik manjeg entiteta je dalek najtraženiji političar i kada se uporedno posmataju podaci o vodećim političarima iz manjeg bh. entiteta. Ivanić, Šarović i ostali nisu Dodiku, barem kada je popularnos na Googlu u pitanju ni do koljena. 

Ne propustite