MANEVRI IZNAD ITALIJE, HRVATSKE I JADRANA: NATO u Sredozemlju provjerava primjenu nuklearnog naoružanja, Amerikanci predvode vježbu

Tema sedmice
MANEVRI IZNAD ITALIJE, HRVATSKE I JADRANA: NATO u Sredozemlju provjerava primjenu nuklearnog naoružanja, Amerikanci predvode vježbu
.

U zračnom prostoru Hrvatske, Italije i iznad Jadranskog i Sredozemnog mora u toku je NATO vježba "Steadfast Noon 2023", gdje se provjerava upotreba nuklearnog oružja iz zračnog prostora, a očekuje se da će letovi američkih i savezničkih aviona trajati do 26. oktobar.

Kako prenosi portal Balkan Security Network, domaćin vježbe je baza Aviano u Italiji.

- Amerikanci nuklearne avio-bombe drže u specijalnim skladištima u bazama NATO partnera, a ako se odluči posegnuti za sredstvima najveće sile, one se suspenduju na nosačima američkih ili savezničkih aviona. Prema procjeni Federacije američkih naučnika, u specijalnim skloništima u bazama Aviano i Gedi na sjeveru Italije nalazi se 35 nuklearnih bombi - piše taj portal.

U tekstu se dodaje da je primarna platforma za nošenje ovih sredstava avion F-16 iz dvije eskadrile 31. krila, jedinice stalno stacionirane u Avianu.

Alternativno, mogu biti naoružani italijanskim jurišnim avionom Tornado ili jednim od američkih aviona koji mogu doći iz udaljenih baza ako je potrebno.

- Avioni iz te jedinice korišćeni su na borbenim zadacima iznad Balkana 1994. i 1995. i kasnije 1999. godine. Dva F-16 su oborena - jedan 2. juna 1995. godine kod sela Bravsko od strane Vojske Republike Srpske raketnim sistemom PVO Kub-M, a jedan četiri godine kasnije koji je oborila Vojska Jugoslavije kod s. Nakučana sa sistemom Neva-M - stoji u tekstu.

U vježbi učestvuje do 60 aviona i 13 zemalja NATO-a.

- Amerikanci su nosioci zadatka i oni će, osim taktičkih borbenih aviona, provjeriti rad posada strateških bombardera B-52H koji će letjeti iz Velike Britanije i simulirati dejstva na istoku Mediteranskog basena . Obuka uključuje simulirane operacije, ali avioni neće letjeti s nuklearnim bombama. Za potrebe obuke obezbeđene su vežbačke bombe, koje su po dimenzijama ekvivalentne pravim - stoji u tekstu.

Dvije nuklearne bombe B61 mogu se okačiti na podkrilne police F-16.

Njihova snaga zavisi od odabrane termonuklearne bojeve glave, koja može biti samo 0,3 kilotona, za specijalne zadatke uništavanja vrijednih objekata malog djelovanja, a do 50 kilotona, dovoljna za uništenje velikog grada.

Vježbe serije "Steadfast Noon" održavaju se svake godine u oktobru, ali se mijenja zona u kojoj se održavaju. Ove godine, glavna baza za obuku biće Aviano.

Ne propustite