Kako Dunović gasi tuzlansku "Ditu": Oboren zakon o stečaju, FBiH se pravi da je bogatija od Njemačke!

Tema sedmice
Kako Dunović gasi tuzlansku "Ditu": Oboren zakon o stečaju, FBiH se pravi da je bogatija od Njemačke!
Ukidanjem važećeg zakona o stečaju u Federaciji BiH hiljade radnika moglo bi ostati bez posla

Ukidanjem važećeg zakona o stečaju u Federaciji BiH hiljade radnika moglo bi ostati bez posla, firme će ići u likvidaciju, a strani investiori će odsustati od ulaganja u našu zemlju zbog pravne nestabilnosti i novog vala tužbi, potvrdili su za Novi.ba, stručnjaci koji su zajedno sa njemačkim ekspertima radili na ovom zakonu još 2006. godine.

Naime, na zahtjev predsjednika FBiH Milana Dunovića iz Demokratske fronte, Ustavni sud FBiH je neke dijelove tog zakona proglasio neustavnim. Dunović je izjavio kako je presuda donesena prije osam mjeseci, ali Ustavni sud FBiH to nikada nije objavio.

Tumači se kako će ukidanjem ovog zakona radnicima biti omogućeno da firme u stečaju koje su im ostale dužne više od osam plaća ponovo tuže i pokušaju namiriti puna dugovanja.

Međutim, Dunović kao podnosioc zahtjeva nije razmišljao odakle će kompanije u stečaju, kakva je primjerice tuzlanska „Dita“ pronaći novac da se namire ogromna dugovanja. Naprotiv, to će samo dovesti do njihovog gašenja, a i ono malo radnika koji su zadržali posao će ići na ulicu, sudovi će biti zatrpani novim predmetima, a tužitelji-radnici nikada neće dobiti svoj novac – jer te vrijednosti nema.

  • Radnicima ovo daje samo lažnu nadu. Zakon o stečaju je bilo dobro riješenje koje je omogućavalo firmama koje su faktički propale da se restrukturiraju, počnu raditi i isplaćivati dugovanja državi za penzije, radnicima za plaće i doprinose i dobavljačima. Sada, pošto će radniti tražiti puni iznos i tužiti firme to će samo dovesti do njihove likvidacije – pojasnio je izvor portala Novi.ba.

Kako nam je rečeno, zakon koji je, prema tvrdnjama Dunovića, proglašen neustavnim urađen je iz pomoć njemačke državne razvojne agencije GTZ, a sada GIZ po uzoru na evropske standarde.

  • Sada ispada da je Njemačka gora prema radnicima nego BiH, odnosno da se naša država mora ponašati kao da je bogatija i razvijenija i socijalno osjetljivija od Njemačke. Zašto onda naši ljudi idu raditi u Njemačku kada je tamo zaštita radnika „niža“ nego u FBiH – upozoravaju stručnjaci.

Vlada FBiH je prije nekoliko mjeseci u proceduru uputila određene izmjene ovog zakona kako bi ga unaprijedila, ali inicijatori obaranja zakona koji je u setu strukturalnih ekonomskih reformi koje trebaju omogućiti razvoj privrednog i privatnog sektora, tvrde da je i on neustavan.

  • Ovo je katastrofala signal stranim investitorima, koji će se ponovo suočiti sa valom radničkih tužbi – pojašnjeno je za Novi.ba. 

 

Ne propustite