Terminalna faza sage o Bosnalijeku: Šta se krije iza emisije dionica koja vrijedi 12 miliona maraka?

Tema sedmice
Terminalna faza sage o Bosnalijeku: Šta se krije iza emisije dionica koja vrijedi 12 miliona maraka?
Saga o preuzimanju najveće bh. farmaceutske kompanije „Bosnalijek“ za nekoliko dana ulazi u konačnu fazu.

Saga o preuzimanju najveće bh. farmaceutske kompanije „Bosnalijek“ za nekoliko dana ulazi u konačnu fazu, otkriva istraživanje portala Novi.ba. Za samo četiri dana počinje emisija milion novih vlasničkih dionica ove kompanije - uz postoćih7,5 miliona na tržištu - i to, kako je navedeno u zvaničnom pozivu koji je objavila Sarajevska berza „poznatom kupcu“, po cijeni od 12 maraka po dionici. Za cijelu transakciju će tako, kako se očekuje, biti potrebno najmanje 12 miliona maraka.

„Poznati kupac“ će tako dobiti nešto više od 12 posto ukupnog vlasništva firme, koja je nekada bila djelomično u državnom vlasništvu i godinama uživa zaštićeni status na domaćem tržištu te prioritet kod izrade esencijalnih listi lijekova. Ko je „poznati kupac“ zvanično nije poznato, ali se u pozivu navodi pravo preče kupnje , što se prvenstveno odnosi na već postojeće vlasnike dionica.

bosnalijel

U pozivu je pojašnjeno da je „Bosnalijek“ bio obavezan poslati ovakvu ponudu, a nakon što je odobren povećanje osnovnog kapitala emisijom vrijednosnih papira zatvorenom ponudom od strane Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Trenutno, „Bosnalijek“ nema većinskog vlasnika, fond „Haden“ koji se povezuje sa Rusijom, sa kojim je prije nekoliko godina pokrenuta saga, ima 29,9 posto vlasništva. Nedavnom kupovinom od Vlade Federacije BiH, veliki paket vlasništva ima nepoznati fond sa Kipra „KBC Euro Credit Capital“ i to 19,4 posto. Ostatak je u vlasništvu investicijskih fondova, banaka i malih dioničara.

Novom emisijom donica koja počinje 23. januara, sudeći po svemu, otvara se mogućnost da neko od dva najveća dioničara ili pak, prema nezvaničnim informacijama najvjerovatnije, zajednički steknu više od polovine vlasništva i „uknjiže Bosnalijek“ za sva vremena.

Naime, više izvora nam je potvrdilo da je, a o tome se nezvanično govori i u Vladi Federacije BiH koja je prodala dionice iza anonimnog fonda sa Malte kapital koji su „mobilizirali“ aktuelni upravljači “Bosnalijeka“, a koji su firmu preuzeli sa ulaskom „Hadena“, čiji konačni vlasnik također nepoznat javnosti  u bh. kompaniju.  Inače, bivša uprava „Bosnalijeka“, na čelu sa Edinom Arslanagićem je optužena za malverzacije, ali proces nije doveden do kraja, te niko još uvijek nije osuđen. Njih je naslijedila trenutna struktura nakon žestokih pravnih borbi te osporavanja vlasništva, dok je Vlada FBiH odlučila izaći iz svega prodajući svoj manjinski paket.

Prema zvaničnim podacima sa SASE članovi Nadzornog odbora, najvišeg upravljačkog tijela su Edin Dizdar, kao predsjednik, te članoci Konstantin Zevlov, Bernadin Alagić, Mirna Sijerčić i Vedad Tuzović, no nije isključeno da će doći do promjena kako se bude mijenjala i vlasnička struktura kroz emisiju dionica. 

Ne propustite