Ko je pokupio „mrvice“ nakon „objeda“ članova Predsjedništva?

Tema sedmice
Ko je pokupio „mrvice“ nakon „objeda“ članova Predsjedništva?
Članovi Predsjedništva BiH odobrili su sredstva za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve, za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 46.000 KM. Svaki od tri člana Predsjedništva podržao je ideje konstitutivne etničke skupine iz koje dolazi.

Članovi Predsjedništva BiH odobrili su sredstva za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve, za 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 46.000 KM. Svaki od tri člana Predsjedništva podržao je ideje i projekte etničke skupine iz koje dolazi.

Ubjedljivo najviše sredstava odobrio je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, a potom hrvatski kolega Dragan Čović, pa zatim srpski Mladen Ivanić.

Za džikanizam 7.000 KM

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odobrio je "sredstva za interventno korištenje budžetske rezerve Budžeta institucija BiH", u iznosu od 7.000 KM, kao "podršku i pomoć za izradu 8. toma Rječnika bosanskog jezika". Autor rječnika je kontroverzni bošnjački lingvista Dževad Jahić, čijem imenu, odnosno zanimanju, u javnom prostoru često dometnu i pridjev "bosanskohercegovački".

Dževad Jahić dospio je u žižu interesovanja 2015. godine kada je predstavio Rječnik bosanskog jezika. Tada su njegova leksikografska "tumačenja jezičkog osjećaja i kompetencije izvornog govornika" izazvala oprečna mišljenja u bh. javnom prostoru, a najviše zbog riječi "đikan", koju je pežorativno protumačio kao "neotesan čovjek, seljačina", najčešće "pravoslavni brđanin, stočar, čobanin", odnosno "bosanski pravoslavac četnički nastrojen". U rječniku su bile sporne i druge riječi, kao što je "balvangrad", "balvangradski", "četnikuša"...

20.000 KM za Genocid nad Bošnjacima 1992-1995

Bakir Izetbegović bio je podrška i Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo, a odobrio im je sredstva u iznosu od 20.000 KM za realizaciju projekta "Muzej genocida - Genocid nad Bošnjacima 1992-1995".

Projekt "Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja Velike Srbije" promoviran je 12. januara u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Kako je Izetbegović rekao, ovaj projekt je bitan kako se historija Bošnjacima ne bi ponovila, a Novi.ba je već ranije objavio fotografiju nakon ovog skupa u Narodnom pozorištu, na kojoj se prisutni, neskladno duhu prigode, kiselo smiju.

img-0486

Udruženju "Prijatelji knjige" Stolac odobrena su sredstva od 5.000 KM za realizaciju projekta Bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe kao temelj savremenog kulturnog identiteta države Bosne i Hercegovine, a  Akademiji nauka i umjetnosti BiH 3.500 KM kao podrška za obilježavanje jubileja ANUBiH. Ova sredstva odobrio je također bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović. 

2.000 KM za komunalne troškove Samostana

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović odobrio je sredstva za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve Budžeta institucija BiH, u iznosu od 2.000 KM, Samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela Stup. Sredstva su odobrena za pomoć pri izmirenju dugovanja za komunalne troškove Samostana. 

Osim toga Dragan Čović je odobrio sredstva u iznosu od 2.000 KM Fudbalskom klubu "Vareš" za opravak fudbalskog stadiona, a 3.000 KM Hrvatskom radiju "Bobovac" Vareš za nabavku tehničke opreme za emitovanje programa.

1.500 KM za organizaciju Božićnog koncerta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odobrio je sredstva u iznosu od 1.500 SPKD "Prosvjeta" Sarajevo kao podrška i pomoć za organizaciju Božičnog koncerta. 

 

 

Ne propustite