Srbija će morati svoju vanjsku politiku uskladiti sa politikom EU

Region
Srbija će morati svoju vanjsku politiku uskladiti sa politikom EU
Za posljednje tri godine koliko traju pregovori s EU, Srbija je otvorila 4 od ukupno 35 poglavlja, a u pregovaračkom timu najavljuju da će uskoro otvoriti još tri koja se vode kao "lakša".

Za posljednje tri godine koliko traju pregovori s EU, Srbija je otvorila 4 od ukupno 35 poglavlja, a u pregovaračkom timu najavljuju da će uskoro otvoriti još tri koja se vode kao "lakša". Istovremeno, EU podvlači da će Srbija morati svoju spoljnu politiku da uskladi s politikom EU.


Bezmalo polovina birača Srbije glasala je za Aleksandra Vučića, što EU čita kao jasnu podršku eurointegracijama Srbije. Zato od nove Vlade ministri EU traže da se usredsredi na ključne reforme.

Dogovorili su prioritete zajedničke spoljne politike u 2016., gdje u dijelu o Srbiji, između ostalog piše: "EU će, u okviru pregovaračkog procesa, nastaviti da traži od Srbije progresivno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije u okviru pregovaračkog okvira”.
Progresivno usklađivanje, kako piše u dokumentu ili postepeno usklađivanje, kako čitaju u pregovaračkom timu Srbije, tek u svakom slučaju vrijeme odluke "sankcije Moskvi ili ne", tvrde, još nije blizu.


“Danom kad nas EU pozove u članstvo, mi moramo da budemo usklađeni. Do tog trenutka je Srbija slobodna da vodi sopstvenu spoljnu politiku”, ističe Ivan Vejvoda iz pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU.


Prema Rusiji, Srbija trenutno vodi drugačiju spoljnu politiku od politike EU, tako što joj ne uvodi sankcije, a to kvari njen odnos s Unijom, kažu u Evropskom pokretu Srbije. Što se ranije otvori poglavlje 31 o spoljnoj politici, to će, kažu, i to pitanje brže doći na red.


“Ali, koliko shvatam, još uvek ni izvještaj sa skrininga nije usaglašen između zemalja članica EU, tako da nema još ni govora o tome da se to pitanje postavi, pitanje postepenijeg ili progresivnijeg usklađivanja”, navodi Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.
Koje u praksi znači zapravo šta?


“To je prije svega vrijednosni sud. Tražimo od vas da se svrstate negdje, da prestanete da balansirate, a ako se ne usklađujete, onda makar ne produbljujete odnose”, odgovara Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.


Dobre odnose sa Moskvom, zvanični Beograd ne dovodi u pitanje. Između ostalog i zato, usklađenost sa spoljnom politikom EU trenutno je tek nešto viša od 60 posto.

 

izvor: N1

Ne propustite