Euro neće preživjeti

Biznis
Euro neće preživjeti
Veoma oštro upozorenje uputio je u posljednjem izvještaju francuski Institut „Žak Delor“, jedan od arhitekata jedinstvene evropske valute.

Veoma oštro upozorenje uputio je u posljednjem izvještaju francuski Institut „Žak Delor“, jedan od arhitekata jedinstvene evropske valute.

„Euro neće preživjeti, kolaps je neizbježan. Euro vjerovatno neće preživjeti slijedeću veliku krizu i hitno bi trebalo mijenjati monetarnu uniju kako bi se izbjegao kolaps“, navodi se u izvještaju francuskog instituta „Žak Delor“.

Autori izvještaja, grupa akademika i stručnjaka širom Evrope, svijesni su prepreka jačanju integracionih trendova u poljuljanoj EU nakon „brexita“ i sve glasnijeg uspona euroskepticizma, ali ističu da politika ne može priuštiti otezanje.

"Reforma eura možda nije popularna, ali je esencijalna i goruća, u nekom trenutku Evropu će zadesiti nova ekonomska kriza. Ne znamo hoće li se to dogoditi za šest sedmica, šest mjeseci ili šest godina. Ali u trenutnim okolnostima nije vjerovatno da euro preživi“, prenosi Blumberg iz izvještaja.

Autori predlažu promjene u tri koraka.

U prvom predlažu brze „zakrpe“ poput jačanja Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), bankarske unije i koordiniranja ekonomskih politika.

Potom bi na relaciji sjever-jug usledio quid pro quo mehanizam podsticanja reformi investicijama kako bi se problematični jug (konačno) motivisao na reforme.

Treći korak, kontroverzan, ali važan, predviđa transformaciju eurozone u federalnu strukturu sa izričitom podjelom rizika i suvereniteta. 

(Agencije)

Ne propustite