Dva desetljeća članstva BiH u Svjetskoj banci

Biznis
Dva desetljeća članstva BiH u Svjetskoj banci
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas Cyrila Mullera, potpredsjednika Svjetske banke za Europu i srednju Aziju koji je predvodi izaslanstvo ove financijske institucije tijekom posjeta BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas Cyrila Mullera, potpredsjednika Svjetske banke za Europu i srednju Aziju koji je predvodi izaslanstvo ove financijske institucije tijekom posjeta BiH.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina danas obilježava 20 godina od dana kada je postala članicom Svjetske banke, a istovremeno je i stigla vijest da je prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Potpredsjednik Muller kazao je da je ohrabren dobrim vijestima koje su stigle iz Bruxellesa, ali i svim pozitivnim signalima koji u posljednje vrijeme stižu iz BiH u procesu provođenja reformi te naglasio da će Svjetska banka nastaviti pružati potporu BiH, što je precizirano i u nedavno prihvaćenoj strategiji djelovanja. 

Govoreći o suradnji dugoj dva desetljeća, ministar Bevanda istakao je kako su višestruki benefiti koje je BiH imala kroz različite programe Svjetske banke, te dodao da se kroz vrijeme mijenjaju prioritet što je znak da postoji kontinuirani napredak.

Muller je naglasio da su među glavnim prioritetima Svejtske banke projekti koji imaju direktni utjecaj na kvalitetu života građana, te da je vrijeme da se snažnije podupiru investicije koje će ubrzati ekonomski rast i povećati zapošljavanje.

Sugovornici su ocijenili da sigurnost ulaganja u BiH u značajnoj mjeri generiraju dobri odnosi sa međunarodnim financijskim institucijama i u tom smislu potvrdili značaj daljnje suradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će biti praćeni i programom podrške budžetima (DPL) Svjetske banke.

Ministar Bevanda upoznao je izaslanstvo Svjetske banke s aktivnostima Ministarstva financija i trezora BiH u izradi proračuna za narednu godinu, te kazao kako se ovog tjedna završavaju konsultacije s proračunskim korinsicima.

„Uvjeren sam da ćemo proračun institucija BiH za narednu godinu usvojiti do kraja ove godine, a mislim da će i entitetske vlade na vrijeme završiti taj posao kako bismo u iduću godinu ušli s usvojenim proračunima na svim razinama“, rekao je ministar Bevanda.

Dodao je da će narednog tjedna imati sastanak s Misijom MMF-a, koja dolazi u prvi pregled nakon sklapanja novog aranžmana, te izrazio očekivanje da će ovaj pregled biti uspješan jer su već počele aktivnosti na realizaciji preuzetih obveza.

Potpredsjednik Muller i direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Europe i centralne Azije  Ellen Goldstein zahvalili su se ministru Bevandi na spremnosti za suradnju i osobnim zalaganjima tijekom proteklih godina da se otklone povremeni zastoji u implementaciji projekata. 

U izaslanstvu Svjetske banke bila je i direktorica za BiH Tatiana Proskuryakova.

Ne propustite