Da li će doći do trgovinskog rata EU i SAD?

Biznis
Da li će doći do trgovinskog rata EU i SAD?
Vodeće zemlje Evropske unije sve češće govore o obustavi TTIP-a, sporazuma o Transatlantskom trgovinsko-investicionom partnerstvu Sjedinjenih Američkih Država i EU, koji je u pripremi.

Vodeće zemlje Evropske unije sve češće govore o obustavi TTIP-a, sporazuma o Transatlantskom trgovinsko-investicionom partnerstvu Sjedinjenih Američkih Država i EU, koji je u pripremi.

Matthias Fekl, državni sekretar Francuske za pitanja vanjske trgovine je izjavio da pregovore o TTIP-u treba pod hitno obustaviti. Zvanični Pariz ne želi uopšte da razgovara s Amerikancima o zoni slobodne trgovine, a to pitanje planiraju postaviti tek na septembarskom sastanku ministara trgovine zemalja EU u Bratislavi. Fekl smatra da postoje značajne nesuglasice u oblasti prehrambene industrije, energetike, zaštite zdravlja, socijalnih standarda i kulture.

Austrijski zvaničnici su također skeptični. Kancelar Christian Keri je izjavio da sporazum vjerovatno neće biti potpisan, a dodao je da se pod maskom slobodne trgovine vlast predaje velikim koncernima. Vicekancelar Reinhold Mitterlehner smatra da pregovori trebaju krenuti od nule. 

I vicekancelar Njemačke iz redova socijaldemokrata Sigmar Gabriel je također zabrinut, a rekao je da su pregovori o TTIP-u praktično propali. Kancelarka Angela Merkel je izjavu svog pomoćnika nazvala preuranjenom, a naglasila je da se pregovori ne zaustavljaju. Oglasilo se i Udruženje njemačke industrije koje poziva kancelarku da učini sve što može kako bi se spasili pregovori o TTIP-u.  

Pregovarački proces nije lako prekinuti, jer je za to potrebna saglasnost svih članica EU, a mnoge od njih podržavaju sporazum. Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmström je izjavila da će se pregovori nastaviti, a i Jean Claude Juncker je istog stava. I šef Evropske komisije je uoči nedavno održanog samita G20 naglasio da se pregovori EU i SAD nastavljaju.

Dogovor o spornim tačkama nije postignut tako da je očigledno da sporazum neće biti potpisan sve dok Amerikanci ne izaberu novog predsjednika. 

Ipak, treba naglasiti da se i Donald Trump i Hillary Clinton kritički odnose prema TTIP-u. Demokrate su inicirale ovaj sporazum tako da su u slučaju njihove pobjede šanse za uspjeh TTIP-a mnogo veće. S druge strane, ukoliko pobjede Republikanci pregovori će najvjerovatnije biti obustavljeni.

Situacija nije nimalo bezazlena , a to potvrđuju i sve češći trgovinski konflikti između EU i SAD. Evropska komisija je zbog nezakonitih poreskih olakšica koje su Amerikanci koristili u Irskoj pokrenula parnicu protiv korporacije Apple, „tešku“ 13 milijardi eura. Markus Zeder, ministar finansija Bavarske smatra da je kazna previsoka i da bi upravo ovaj proces moga proizvesti trgovinski rat Evrope i SAD. 

Treba napomenuti da je Siemens 2006. godine Amerikancima morao platiti kaznu od oko jedne milijarde dolara.

Japanska Toyota je više puta platila kazne u milijardama, a ovakvi uzajamni napadi sa obe strane Atlantika stvaraju atmosferu maksimalnog nepovjerenja.

Svijet se počeo dijeliti na nekoliko trgovinsko-ekonomskih zona (sjevernoameričku, dalekoistočnu, evrozonu itd.) tako da je svjetska ekonomska globalizacija još uvijek veoma daleko.


(Novi.ba)

 

Ne propustite