Dinamičan sektor malih i srednjih preduzeća stabilan izvor novih radnih mjesta

Biznis
Dinamičan sektor malih i srednjih preduzeća stabilan izvor novih radnih mjesta
Uprkos negativnim indikatorima kao što su politička nestabilnost, korupcija, problem izvršenja sudskih odluka, visoka nezaposlenost i manjak stručne radne snage, činjenica je da Bosna i Hercegovina svojim potencijalima pruža dovoljno uslova za uspješno poslovanje kompanija.

Uprkos negativnim indikatorima kao što su politička nestabilnost, korupcija, problem izvršenja sudskih odluka, visoka nezaposlenost i manjak stručne radne snage, činjenica je da Bosna i Hercegovina svojim potencijalima pruža dovoljno uslova za uspješno poslovanje kompanija. U narednom periodu očekujemo reformu u oblasti korporativnog prava u skladu sa standardima Evropske unije i zahtjevima globalnog tržišta, donošenje adekvatnog zakonodavnog okvira u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva, korigovanje poreske politike radi podsticanja rasta realnog sektora, i na kraju aktivnosti u pogledu jačanja vladavine prava.

Ovo je izjavila izvršna direktorica Vijeća stranih investitora (FIC) Bosne i Hercegovine Sanja Miovčić.

Naglašava da prema dostupnim izvještajima Centralne banke, Agencije za statistiku BiH, naša zemlja bilježi ekonomski rast i pozitivne pomake.

”To je naročito primjetno ako se uporedi neto priliv direktnih stranih investicija, koji su u prvom kvaratalu 2016. iznosili 145,3 miliona KM što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2015. kada su ulaganja iznosila 22,5 miliona KM. Također, dostupni makorekonomski indikatori već ukazuju na pozitivan ekonomski scenarij u 2016. te vjerujemo da će bh. ekonomija nastaviti da jača do kraja godine vođena pozitivnim kretanjima u kategorijama BDP-a, izvoza i povećanja ulaganja”, istakla je Miovčić.

Investicije se, kaže Miovčić, najviše vežu za energetski sektor s obzirom na to da je nekoliko ugovora za izgradnju elektroenergetskih objekata već potpisano kao što su vjetropark Podveležje, Hidroelektrana ”Vranduk” i Termoelektrana ”Tuzla”.

”U našem fokusu u ovoj i sljedećoj godini će svakako biti oblast poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti, te oporezivanje. Postojanje zdravog i dinamičnog sektora malih i srednjih preduzeća predstavlja stabilan izvor novih radnih mjesta, povećanja zaposlenosti, kreiranja privrednog rasta i poreskih prihoda kroz doprinos smanjenju neformalne i sive ekonomije. Cjelokupna ekonomska politika države trebala bi biti usmjerena na razvoj malih i srednjih preduzeća”, kazala je izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miovčić.

(FENA)

Ne propustite