Gerhard Schröder: Evropi potrebna jaka Rusija

Biznis
Gerhard Schröder: Evropi potrebna jaka Rusija
U oštroj kritici politike Evropske unije prema Rusiji, bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schröder) rekao je da bi se, da je birokratija Brisela „malo pametnija“, mnogi sukobi sa Moskvom izbjegli i Njemačka ne bi trpjela posljedice sankcija.

U oštroj kritici politike Evropske unije prema Rusiji, bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schröder) rekao je da bi se, da je birokratija Brisela „malo pametnija“, mnogi sukobi sa Moskvom izbjegli i Njemačka ne bi trpjela posljedice sankcija.

Govoreći na njemačko-ruskom ekonomskom forumu u Bad Pirmontu, Šreder je rekao da je Brisel trebalo da pozove Rusiju da učestvuje u pregovorima o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, prenijela je televizija NRD. „Neki od sukoba koji su uslijedili mogli su da budu izbjegnuti da su zvaničnici u Briselu bili ’malo pametniji‘“, istakao je Šreder.

Gerhard Šreder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005, smatra da bi, „uprkos svim razlikama“, Zapad trebalo da obnovi „partnerske odnose“ sa Moskvom i dodao da je Evropi potrebna jaka Rusija, dok je Sjedinjenim Državama potrebna slaba Rusija da bi ekonomski prevladale na kontinentu. „Ne trebaju nam samo resursi. Potrebno nam je tržište. Rusija je naš susjed. Mi smo najviše pogođeni ovim trgovinskim sankcijama. Zašto bismo patili kada znamo da ove sankcije jednostavno nemaju smisla“, pita se Šreder.

Nakon što su SAD, EU i još neke zemlje uvele sankcije protiv nekoliko velikih ruskih kompanija, poslije odluke Krima da se priključi Ruskoj Federaciji u martu 2014. i nakon Majdanskog prevrata, Rusija je uzvratila uvođenjem sopstvenih sankcija 7. avgusta 2014. Sankcije su uticale na uvoz određenih prehrambenih proizvoda kao što su sir i poljoprivredni proizvodi. U originalnoj uredbi koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin navedeno je da će embargo trajati godinu dana, ali je produžen istovremeno sa sankcijama EU i SAD. U junu je Savjet EU produžio antiruske sankcije do 31. januara 2017, a Rusija je produžila svoje kontrasankcije do 31. decembra 2017. Kontrasankcije su imale negativan uticaj na zapadne proizvođače hrane. Evropski poljoprivrednici posebno su lobirali da se sankcije Rusiji ukinu.

(Agencije)

Ne propustite