Životne priče najvećih šampiona YU boksa

Lifestalgija
 Životne priče najvećih šampiona YU boksa
BENEŠ, JOSIPOVIĆ, KAČAR, PARLOV, PERUNOVIĆ


Slobodan Kačar (Perućica, 15. septembar 1957) je bivši jugoslovenski bokser. Osvajač je zlatne medalje u poluteškoj kategoriji do 81. kilograma za Jugoslaviju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. Iste godine je proglašen i za najboljeg sportistu Jugoslavije.

Jedini je naš bokser koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju i titulu svjetskog profesionalnog prvaka u četiri najznačajnije svjetske verzije: WBC, WBA, IBF i WBO. Tokom 8 godina i 4 mjeseca nije doživio poraz i u tom periodu je imao 99 uzastopnih pobjeda u amaterskoj i 21 u profesionalnoj konkurenciji, čime je jedinstven u istoriji svjetskog boksa. Takođe je višestruki prvak Jugoslavije, Balkana i mediteranski šampion. Mlađi je brat boksera Tadije Kačara, koji je osvojač srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1976.

Krajem 80-ih godina uzeo je američko državljanstvo. Ima kuću i motel u Miami Beachu , a u Veterniku, na salašu, proizvodnju kartonaže za sve vrste pakovanja. Sa suprugom Slavenkom, rodom iz Splita, ima kćerke Milenu i Marinu.

Po završetku sportske karijere radio je kao profesor i trener. U Novi Sad se vratio 2003. godine, kada ga je angažovao BK "Vojvodina", klub u kome je započeo karijeru. U martu 2004. je izabran za predsjednika Bokserskog saveza Srbije i Crne Gore. Sa funkcije predsednika Bokserskog saveza Srbije je smijenjen 2009. godine, zbog čega se žalio Vrhovnom sudu Srbije, koji je poništio tu odluku, ali on nikada nije vraćen na funkciju.

 

 

Ne propustite