5 boja na tanjiru za kojima žudi naše tijelo
Boje voća i povrća nisu samo ukras na tanjuru jer svojstva koje svaki plod ima pozitivno utiču na naše zdravlje, a svaka pojedinačna boja odgovorna je za održavanje glavnih funkcija u organizmu.
Bijelo – jača imunitet
Krompir, karfiol, repa, gljive, bijelo luk, jabuke, kruške najčešće ne privlače svojim izgledom, no njihova bljedunjava boja krije ogroman izvor važnih nutrijenata koji štite i jačaju imunitet. Bijelo povrće bogato je vlaknima, magnezijem i kalijem. Krompir je izvor vitamina C, sadrži otporan škrob koji djeluje kao zaštitnik probavnog sustava u prevenciji kod karcinoma i kolesterola. Karfiol obiluje vlaknima, jabuke i kruške sadrže fitokemikaliju kvercetin koja je snažan antioksidans.
Savjet: Zbog svih prednosti preporučuje se dnevni unos bijelog voća i povrća i to barem dvije porcije, pri čemu sve navedeno povrće konzumirano svježe ima desetorostruko jače djelovanje na zdravlje negoli kuhano.