Skandal: Predao meč da ne bi igrao protiv Izraelca

Čudne priče
Skandal: Predao meč da ne bi igrao protiv Izraelca
Ranu fazu ATP turnira u francuskom gradu Montpellieru obilježio je pomalo neobičan skandal za svijet tenisa. Naime, Tunižanin Malek Jaziri predao je meč prvog kola Uzbekistancu Denisu Istominu nakon što je prvi set dobio sa 6:3, što je izazvalo dosta zanimanja u svijetu.

Ranu fazu ATP turnira u francuskom gradu Montpellieru obilježio je pomalo neobičan skandal za svijet tenisa.

Naime, Tunižanin Malek Jaziri predao je meč prvog kola Uzbekistancu Denisu Istominu nakon što je prvi set dobio sa 6:3, što je izazvalo dosta zanimanja u svijetu.

Okolnosti ovog meča su bile takve da bi Jaziri pobjedom išao u drugom kolu na Izraelca Dudija Selu. Iz Francuske dolaze tvrdnje da je Teniski savez Tunisa zahtijevao od Jazirija da ne igra meč protiv izraelskog predstavnika.

Zanimljivo je da se slična situacija dogodila i prije dvije godine, kada su također zatražili od Jazirija da ne nastupi protiv Izraelca Weintrauba. Naravno, nakon naređenja uslijedilo je izvršenje, te je on taj meč predao prije početka.

Jaziri je, inače, tokom meča dva puta zvao trenera, a službena verzija je da je predao meč zbog obnove povrede lakta koju je zadobio na Australian Openu, što je potvrdio i ATP.

I pored ovog, istraga je pokrenuta.

“Uzimajući u obzir prijašnji incident u koji je bio uključen teniski savez ovog igrača 2013. godine, iz opreza razmatramo postoje li neki drugi razlozi predaje ovog meča”, rečeno je iz ATP-a za AP.

Zanimljivo, Jaziri je i u turniru parova u Montpellieru predao četvrtfinale, gdje je također trebao igrati protiv jednog Izraelca.

Prema svemu sudeči, čini se da nije u pitanju povreda, već nastavak bojkota kojeg sportisti iz arapskih zemalja često provode prema izraelskim takmičenjima u raznim sportovima, a sve zbog izraelskih iživljavanja nad palestinskim narodom.

Ne propustite