Očevi koji znače

Kolumne
Očevi koji znače
Očinstvo je ljubav prema majci djeteta i ljubav prema djetetu. Očinstvo je jednostavna dosljednost. Očinstvo je prisutnost, briga i nježna podrška. Očinstvo je odgajanje vlastitim primjerom. Očinstvo je lakiranje noktiju i nošenje rajfa za kosu. Očinstvo je omogućiti djeci da budu samostalna i da se socijalizuju. Očinstvo je biti odgovoran i za okruženje tj. kakve šire društvene prilike kreiramo za djecu. Očinstvo je biti dežurna luda u životu djece. Očinstvo je svjestan autoritet, disciplina i kućni odgoj.

Očevi koji znače


Očinstvo je ljubav prema majci djeteta i ljubav prema djetetu. Očinstvo je jednostavna dosljednost. Očinstvo je prisutnost, briga i nježna podrška. Očinstvo je odgajanje vlastitim primjerom. Očinstvo je lakiranje noktiju i nošenje rajfa za kosu. Očinstvo je omogućiti djeci da budu samostalna i da se socijalizuju. Očinstvo je biti odgovoran i za okruženje, tj. kakve šire društvene prilike kreiramo za djecu. Očinstvo je biti dežurna luda u životu djece. Očinstvo je svjestan autoritet, disciplina i kućni odgoj. Očinstvo je odricanje od slatkiša. Očinstvo je svakodnevno kupanje djece i odlazak na dječije treninge. Očinstvo nisu slike na društvenim mrežama, već stvarno učešće u životu djece i kvalitetno zajedničko provedeno vrijeme. Između ostalog, ovo su rekli moji sagovornici Damir Mršić, Faruk Čaluk, Nedžad Pođić, Jasmin Duraković, Tomislav Tomović i Damir Mašić. 
Mnoštvo je emotivnih objava na društvenim mrežama na Dan majki, a tek nekolicina zajedničkih fotografija s ocem prilikom nedavnog obilježavanja Dana očeva. Majke su uvijek u centru pažnje kada se govori o dječijem odrastanju. Prvi uticaj na dijete očevi imaju putem majke te stoga osnova uspješnosti uključivanja oca u život djece leži u dobrom odnosu majke i oca, bilo da su zajedno ili razvedeni. Poznati magazin Psihologija danas (Psychology Today) objavio je tekst Da li su očevi bitni? (“Do Fathers Matter?”). Ukratko, odgovor je da, ali da bi uticaj bio pozitivan, očevi moraju biti uključeni u život svoje djece. U popularnoj kulturi slika očeva se odmakla od one autoritativne i klasično patrijarhalne, tako da je danas otac aktivan sudionik u emotivnom razvoju djece, i još važnije, neposredan izvor ljubavi za cjelokupnu porodicu. 
Zamolila sam nekoliko očeva da podijele svoja iskustva i važne lekcije koje su naučili tokom perioda svog očinstva. 


Damir Mršić je penzionisani košarkaš. U svojoj karijeri uspješno je igrao za nekoliko timova, između ostalog bh. reprezentaciju, KK Split, UNICS Kazan, MBC Dynamo Moscow i FenerbahçeÜlker. Otac je dvije kćerke Azre (7,5) i Dine (6).

13499918-10157041963475494-764554827-o


“Imam privilegiju da sam se ranije penzionisao tako da imam vremena da se bavim svojom djecom. Vjerovatno je teže očevima koji intenzivno rade. Uloga oca u porodici, pogotovo ako su ženska djeca u pitanju, jako je značajna. Većina djevojčica u ocu vidi ‘role modela’ i onda svoje poglede na svijet, posebno muško-ženske odnose, baziraju na osnovu slike oca. Stoga je otac bitan u odgoju ženske djece. Ja nemam to iskustvo u vlastitom odrastanju, ali tako sam se informisao iz literature. U sportu je važna disciplina, volio bih da su i one disciplinovane, ali ne mogu im to nametnuti u nekoj bolesnoj mjeri. Želim da one ostanu djeca, budu slobodne i rade šta žele. Učim ih disciplini da bi je upotrijebile u postizanju svojih ciljeva. Kroz sport sam naučio da je ishrana bitna. Zabranjujem im čipseve, keksove, bombone, ali im dajem i primjer jer i sam to izbjegavam da jedem. Ishrana je važna u životu ne samo sportaša nego i za razvoj djeteta. Stoga ja kao roditelj želim biti primjer šta treba da se jede i učim ih vlastitim ponašanjem. Trudim se da budem dosljedan u tome. Raznježi me što su jako privržene i meni kao ocu. Naučio sam da s djecom moraš biti iskren, pametna su, znaju procijeniti kad ih nešto slažeš, a to nije dobro za odnos”. 


Faruk Čaluk je novinar i voditelj na televiziji Hayat. Također je jedan od osnivača zabavno-edukativnog časopisa za djecu EU kids BiH. Otac je dvije kćerke, Asje (5) i Jasmine (2,5).

13480134-10157041958930494-281391413-n


“Mogu reći da sam, za neka socijalna očekivanja, prilično kasno dobio djecu, no kasno sam se i oženio. Ipak, ja i dalje tvrdim da ništa nije kasno. Štaviše. Ko zna kakav bi bio moj odnos s djecom da sam ih dobio ranije. Sada sam, valjda, svjesniji nego ikad prije odgovornosti koju nosi očinstvo. Moja supruga i ja smo od prvog dana u potpunosti zajedno u svakom potezu koji ima veze s našom djecom. Mogu reći da sam maksimalno angažovan u njihovom odgajanju kao i svim ostalim obavezama prema njima. Uvijek može više, ali mislim da sam veoma uključen u sve. Naravno, mama je mama, i ona nosi najveći dio ‘tereta’, ako se to tako uopšte može reći (mislim na riječ ‘teret’). Ipak, i tata je tata, tako da sam, od prvog dana, sve što mogu, a mislim da mogu dosta toga, radio i ja. Ja svoju djecu presvlačim, hranim, uspavljujem, češljam, perem,... ok, mama ih kupa. Nekako se to postavilo tako da to mama radi. Ako ništa drugo, sigurno je da to ona radi kvalitetnije. Isto tako, moram da naglasim, da sam već nakon nekoliko sedmica shvatio da se povezanost mame i djeteta ne prekida rezanjem pupčane vrpce. Sve što mama kaže da djetetu treba, izvršavam slijepo. Bez ikakvih dodatnih pitanja ili suprotstavljanja. Uvjerio sam se da je uvijek u pravu u vezi s djecom, odmah na početku. I od tada izvršavam sve što treba. Da, čak sam im i lakirao nokte nekoliko puta. Da, nosio sam i rajf s mašnom, kada su to tražile od mene. I da, nosiću sve što treba ako to one žele. I da, presretan sam sa svoje dvije princeze isto kao što su, čini mi se, i one presretne sa mnom kao ocem. Ponavljam, sigurno mogu mnogo više. Evo, obećavam da ću se truditi u budućnosti da budem još bolji i još više angažovan u svemu što ima veze s njih dvije”.


Nedžad Pođić Počko je muzičar. Trenutno je posvećen grupi Počko New Primitives Songs. U svojoj karijeri bio je član bendova Zabranjeno pušenje, Tifa, Dino Merlin i Skroz, a trenutno je i glavni organizator Sarajevo Beer Festa. Otac je kćerke Nejle (13).

13487596-10157041959150494-1842669324-n

 
“Izazova je mnogo. Uvijek kad je pogledam nekako me prođe neki strah kako će ići kroz život. Ono što mi kažemo ‘pogan je vakat’ i baš nekako nezdravo vrijeme za odrastanje. Kad uporedim svoje odrastanje i njeno, čini mi se da je njoj puno, puno teže. Mediji diktiraju da bude u svemu top, a ona sa svojih trinaest godina čini mi se još uvijek želi samo da se igra. Ne opterećujem je puno, gotovo nikako, nastojim da budem blag, da joj pustim da uživa u svakom danu, da ima moju ljubav, da osjeti da smo joj majka i ja najvažniji. I zaista nije floskula, ali iskreno želim da bude dobar čovjek, pa kud puklo da puklo. Rastavljen sam već osam godina i ona je više kod majke nego kod mene. Stvarno nastojim da to vrijeme koje provedem s njom bude ispunjeno svake sekunde i da što manje osjeti nedostatak moje ljubavi u kući. Čini mi se da mi za sada dobro ide, ali kako vrijeme prolazi, kontam da sam premalo s njom. Ja sam nekako dežurna luda u njenom životu i nastojim da joj budem i drug i drugarica. I onda kad je vozim kući ‘provučem’ i koju ozbiljnu, ali sve u nekim finim granicama. Ne navigiram njene interese gotovo nikako. Stvarno nastojim da joj budem podrška. Svi imamo svoje živote i svi smo različito baždareni. Djeca su danas mnogo pametna i ljubav je jedino što djeca pamte. Svaki drugi savjet koji im kažete, njima ostaje u nekom drugom dijelu mozgića. Sve je toliko minorno u odnosu na njihov osmijeh i njihovu sreću. Volite svoju djecu, ali ne samo kroz slike na društvenim mrežama, nego puno, puno dublje i iskrenije.”


Tomislav Tomović je bivši košarkaš. Svojevremeno je igrao košarku za klubove Crvena Zvezda (Srbija), Yambolgas (Bugarska), Panionios (Grčka), kao i za Košarkaški klub Bosna. Trenutno radi kao pomoćni trener Košarkaškog kluba Shandong CBA lige. Otac je sina i kćerke. 

13487669-10157041959050494-326730247-n


“Prva i osnovna stvar koja je po meni bitna kod roditeljstva jeste zdrav odnos između supružnika. Pod tim ne mislim da je obavezno da su u braku, nego i ako su van braka da imaju dobar odnos zbog vaspitanja i podizanja dece, a ako su u braku, to je svakako plus. Što se tiče mog stava u odgajanju dece, ja nekako smatram da moraju da se vaspitaju od prvog dana kad dođu na svet i da nema izgovora u rečenicama kao pusti ga, još je mali. Normalno je da će oni praviti dečije nestašluke i to je u redu. Ipak nije u redu da kada opsuju ili udare nekoga jer su ljuti, to bude svima simpatično i smešno. Mislim da mnogi baš tu greše. Takve stvari moraju odmah da se seku u korenu! Druga bitna stvar je naravno velika pažnja i posvećenost deci u svakom smislu, od direktne interakcije s roditeljima do opšte socijalizacije s babama i dedama, s prijateljima i u parku. Nekako mislim da je dobro za decu da odrastaju družeći se jer na taj način razvijaju mnoge osobine. Ja kao otac, u saradnji sa suprugom, pokušavam decu da naučim vrednostima koje ja smatram za ispravne i nosim iz svoje kuće. Isto tako želim da ih naučim da budu snalažljivi i da koriste svoju glavu u svim situacijama. Mislim da su snalažljivost i visprenost jako bitni za život svakog čoveka.”


Jasmin Duraković je režiser, dramski pisac, novinar i producent. Režirao je tri dugometražna igrana filma, a bio je producent niza uspješnih igranih TV serija, između ostalih i “Lud, zbunjen, normalan”, kao i dokumentarnog serijala “Pozitivna geografija”. Otac je jednog sina Ismara (20).

13522637-10157041959210494-2095329920-n


“Često mislim da je nekada, bez obzira na lošije ekonomsko stanje u kojem su živjeli naši preci, bilo lakše biti otac i majka. Sa svojim životnim partnerom sam već više od 20 godina i imamo jednog sina koji sada postaje odrastao čovjek. Realno, ona je bila ta na koju je više padao njegov odgoj. Često se pitam da li sam u tome bio dovoljno dobar otac, ali nekako se mislim i nadam se da sam i ja tu bio pozitivna karika. Odrastati u današnjem Sarajevu nije lako i pomalo žalim čitavu tu generaciju koja pati zbog svojih očeva koji su napravili sve ovo u čemu živimo posljednjih 20 godina. Međutim, svako vrijeme ima svoje šanse i tu smatram da je uloga roditelja strahovito važna. Dakle, prvo dijete treba odgojiti, ali onda mu treba znati pomoći i usmjeriti ga da sam ide kroz život. To danas smatram svojom presudnom ulogom. Mi smo danas oboje upravo fokusirani na to – kako od tinejdžera napraviti odraslu osobu koja može da se samostalno nosi sa svim što moderni život nudi i pruža.”


Damir Mašić je političar, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U prethodnoj vladi FBiH bio je ministar za obrazovanje i nauku. Otac je sina Denaja (8).

13467856-10157041966140494-1449020077-o


“Prvo, očinstvo je nešto najljepše što mi se desilo u životu uopšte. Od samog Denajevog rođenja trudim se u potpunosti učestvovati u njegovom odgoju i biti značajnim dijelom njegovog života. Samo mali detalj. Od prvog dana njegovog rođenja do navršene prve godine života svaki dan sam ga kupao lično i isključivo samo ja. Nakon što je prohodao prešli smo na next level. Učenje vožnje romobila, rola, bicikla, skijanja, plivanja. S obzirom na to da je Denaj danas osmogodišnjak koji je upravo završio 3. razred, zajedno smo fokusirani na redovno izvršavanje i školskih obaveza i vannastavnih aktivnosti u kojima prednjače treninzi taekwondoa. U suštini i najkraće rečeno, trudim se pored tate biti i njegov iskreni prijatelj i osoba koja će biti svakodnevno i aktivno dio njegovog života.”


Zaključak je da sliku o sebi gradimo kroz nezamjenjivi odnos s roditeljima. Izgradnja bliskosti s djecom i odgovornost prema dječijem životu nisu rezervisani samo za jednog roditelja. Djeca moraju biti pod uravnoteženim utjecajem i majke i oca i sva pravila ponašanja trebaju biti univerzalna za oba roditelja bez predrasuda vezanih za rodnu pripadnost. Odsutan, ravnodušan i neuključen roditelj, bilo da je to otac ili majka, izvor je dječijih anksioznosti i problema. 
Poruka za sve majke jeste da je najbolja naprava za igranje koju možete dati svojoj djeci, djetetov otac!

 

Ne propustite