Samra Menzilović Ćatić: Muške kvočke

Kolumne
Samra Menzilović Ćatić: Muške kvočke
“U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, traži to od muškaraca. Ako hoćeš da se nešto napravi, traži to od žena” – rekla je neponovljiva Margaret Thatcher, “čelična lady”, žena koja je odlučno vodila rat za spas časti Velikog Kraljevstva protiv tada nabusite i neposlušne argentinske vrhuške, koju je u munjevitom ratu potukla do nogu i prisilila na priznanje dominacije na Falklandskom otočju lociranom tik pred nosom osiljene Argentine. Spasila je čast Kraljevstva, ali i osigurala političku dugovječnost. Pitam se kako bi kod nas to izgledalo da, umjesto ovih naših nahoroženih političara, koji se šepure i kukuriču samo pred izbore, a poslije kao kvočke samo kvocaju i rakole se, neka “čelična lady” nam uzima mjeru i kroji sudbinu.

Muške kvočke


“U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, traži to od muškaraca. Ako hoćeš da se nešto napravi, traži to od žena” – rekla je neponovljiva Margaret Thatcher, “čelična lady”, žena koja je odlučno vodila rat za spas časti Velikog Kraljevstva protiv tada nabusite i neposlušne argentinske vrhuške, koju je u munjevitom ratu potukla do nogu i prisilila na priznanje dominacije na Falklandskom otočju lociranom tik pred nosom osiljene Argentine. Spasila je čast Kraljevstva, ali i osigurala političku dugovječnost. 
Pitam se kako bi kod nas to izgledalo da, umjesto ovih naših nahoroženih političara, koji se šepure i kukuriču samo pred izbore, a poslije kao kvočke samo kvocaju i rakole se, neka “čelična lady” nam uzima mjeru i kroji sudbinu.


Mali osvrt na izborne liste za lokalne izbore nas upućuje na to da je to teško moguće očekivati, a kamoli realizovati, jer žena na listama ima samo onoliko koliko to zakon uslovljava i gotovo nigdje kao nositeljica listi, nego ispod nekog horoza-kvočke. Sjećam se, pred prošle izbore neki je muškarac podigao “krst” iznad Sarajeva, drugi muškarac ga srušio i to je riješilo izbore i prije nego što su počeli. Ulje na vatri bili su podignuti šatori očeva koji su u ime političara tražili ustavnu ravnopravnost za svoju djecu u školama RS, pa dirigovane demonstracije, tek onako, da se trese gora, a čim su izbori prošli sve se izgleda riješilo, jer se niko ne buni i svi su postali kao mali crvi koje ove kvočke kljucaju...
Pred ove lokalne ili općinske izbore opet su muškarci počeli kukurikati i šepuriti se oko jezika u školama RS, ugroženih povratnika, popisa stanovništva, napada na vjerske objekte i svega onoga što nema veze s činjenjem velikih djela, već s pričom o velikim djelima.


U vremenu kada nam skupo školovana omladina i vrhunski stručnjaci bježe glavom bez obzira iz ovog kokošinjca u potrazi za obećanih 100.000 radnih mjesta, kada se borci samospaljuju, kada mnogi ostaju bez posla, kada se krade i otima naočigled ovog izigranog naroda, opet počinje kukurikanje horoza i sortiranje novih pilića po žućoj boji i plavljoj čistoći.


Ustvari, kod nas i nije moguće da neka “čelična lady” napravi veliko djelo jer nema ni priliku za to. S obzirom na to da nam, već tradicionalno, lideri vjerskih zajednica, u kojima se zna gdje je ženi mjesto –može biti svugdje, samo da ne vlada – preporučuju po nalogu moćnika šta da radimo i koga da biramo, i u tom izboru, naravno, nema žene nigdje na vidiku, a kamoli da bude na vlasti, pa onda ima smisla ona s početka, da od velikih djela nema baš ništa, osim ako neko od njih nema čeličnu lady kod kuće. Da nije sve tako crno, valja spomenuti jednu načelnicu u Visokom koje se SDA odrekla jer radi, jednu predsjednicu Vlade u RS koja drži uvaljeni, vrući krompir i dobro se nosi s njim, a ima još jedna na čelu neke male dobojske općine koja radi velike stvari i opet je kandidatkinja za ove izbore, i to je to. Bio bi hit da na sljedećim izborima za predsjednika države kandidat bude žena, bar bi u tome mogli da se poredimo s Amerikom.


Da su ovi naši horozi-kvočke pred izbore pravi i uspješni politički zavodnici, pokazuje nam naša zbilja, jer opet rano ustajemo iako posla nema, opet slušamo kukurikanje “tek onako, tek onako” obećanja.

Ne propustite